Kirjailija Sara Medberg tutkii tekeillä olevassa väitöskirjassaan nuorten naisten elämää 1700–1800-luvuilla. Hän on saanut useita stipendejä Suomen Kirjailijaliitolta ja Otavan Kirjasäätiöltä. Medbergin historiallis-romanttisista romaaneista kannattaa lukea hänen kirjailijablogistaan.
Nykyajan Jane Austeniksi tituleerattu kirjailija kirjoittaa nuorten naisten elämästä myös uusimmassa romaanissaan Hurmuriherttua (2021). Teos on itsenäinen jatko-osa romaanille Kamarineitsyt.
Hurmuriherttua kertoo tarinaa usean eri henkilöhahmon kautta. Nuori ja kaunis leskirouva, Arabella, yrittää jatkaa elämäänsä itsenäisenä naisena sulhasensa kuoleman jälkeen. Romaanissa seurataan myös nuoren, naiivin ja seikkailunjanoisen ylhäisöneidin, Petronella Ridderlöwin, edesottamuksia.
Kahden naisen polut kulkevat rinnakkain kohti jännittäviä, toiminnantäyteisiä käänteitä. Romaanissa esiintyvät miehet tuovat kertomukseen romanttisia jännitteitä alusta lähtien. Jännitteet muuttuvat yhä intensiivisemmiksi juonen edetessä kohti huippukohtaansa.
Romaani on sujuva ja erittäin hyvin rakennettu. Henkilöiden välisten suhteiden kehittyminen on hienosti linjassa juonenkulun kanssa. Kirjailijan asiantuntemus huokuu kerronnasta. Se tuo tapahtumille ja teoksessa käydyille dialogeille uskottavuutta, joka yltää pieniin yksityiskohtiin saakka. Henkilöhahmot ovat todentuntuisia ja hauskoja – tosin paikoin liian ennalta arvattavia.
Sekä Petronella että Arabella inspiroituvat Jane Austenin sankarittarista. Austenia lainataan suoraan ja häneen viitataan useassa kohdassa romaania. Tämä intertekstuaalisuus tuntuu päälle liimatulta. Vaikka on kiehtovaa ajatella Jane Austenin vaikutusta tuon ajan nuorten naisten elämään, jäävät viittaukset irrallisiksi romaanin juoneen tai henkilöhahmojen olemattomaan kehitykseen nähden.
Jane Austen kuvasi romaaniensa naishahmot erittäin voimakastahtoisiksi ja itsenäisiksi yksilöiksi. Häntä voidaan kuvailla aikansa englantilaisen kirjallisuuden uudistajaksi sekä eturintaman taistelijaksi naisihanteen muuttamisessa.
Medberg kirjoittaa Austenin innoittamana menneen ajan Suomesta, ja kerronnassa on havaittavissa feministinen sävy. Naisen aseman käsittely ei kuitenkaan tuo oleellista uutta näkökulmaa aiheeseen, joten feministisestä romaanista ei ainakaan nykyajan kontekstissa voida puhua.
Onko Medberg sitten ”nykyajan Jane Austen”? Austenin romaanien maailmaan liittyy romanttisia mielikuvia, ja luultavasti rinnastuksilla ei ole muuta tavoiteltu.
Historialliset romaanit on tällä hetkellä todella suosittuja. Rakkautta tihkuva historiallinen romaani toimivine juonineen ja ihmissuhdekuvioineen sopii erinomaisesti aurinkoiseen kesäpäivään. Romantiikannälkäisille lukijoille Hurmuriherttua on luotettavaa ja kevyttä viihdettä.