Ihmisellinen mies

Pieni ihminen yhteiskunnan muutosten pyörteissä

26.11.2018
Teksti:
Kuvat:
Jussi Tuokkola

Oulun teatterissa sai ensi-iltansa lauantaina 24. marraskuuta Ihmisellinen mies. Näytelmän keskiössä on Raine, keski-iän ylittänyt mies, jonka elämä on muuttunut vaimon lähdettyä ja turvallisen työn päättyessä kuntahallinnossa kuntaliitosten myötä.

Raine päättää muuttaa toiselle paikkakunnalle lähelle poikaa, luodakseen suhteen uudelleen tähän ja teini-ikäiseen lapsenlapseensa. Hän saa myös uuden työn ja tilaisuuden näyttää kykynsä robotti-imurikauppiaana.

Kiltti ja auttavainen Raine kohtaa elämässään ihmisiä, joiden asiat tuntuvat olevan huonommin kuin hänellä, kuka on pelannut rahansa pokerissa ja kenen elämänhallinta on täysin hukassa ja laskut maksamatta. Rainen suurin haave on lomamatka ja hän säästää vähistä rahoistaan tätä unelmaa varten. Kuitenkin Rainen kiltteys ajaa hänet tilanteisiin, jossa hän aina päätyy lainaamaan rahaa muille auttaessaan ja samalla hän unohtaa omien haaveiden tärkeyden ja siirtää lomaa aina uudestaan.

Nykymaailman ja yhteiskunnan muutokset näytelmän keskiössä

Näytelmä kertoo ihan tavallisesta miehestä, ja sen tapahtumat ovat varmasti monelle katsojalle tuttuja, työ päättyy erilaisten muutosten myötä työelämässä, puoliso lähtee. Se kuvaa tavallista arkea ja miten arki rakentuu uudelleen näiden muutosten myötä. Raine etsii paikkaansa tässä uudessa tilanteessa.

Yhtenä keskeisimmistä näytelmän aiheista voi pitää unelmia ja niiden toteutumista. Näytelmä ei pääty onnellisesti Rainen kannalta, mitä katsoja on odottanut ja toivonut läpi näytelmän. Etenkin tämä koskettava loppu sai pohtimaan elämää. Loppu muistuttaa siitä, että unelmia kannattaa toteuttaa nyt, koskaan ei tiedä mitä huominen tuo tullessaan. Myös onni ja miten sen saavuttaa on keskeisessä osassa näytelmässä, ja katsoja saa pohtia myös sitä kuka on todella onnellinen ja mikä on vain ulkokuorta.

Pääosan Rainen roolissa Pentti Korhonen on elementissään, hän tuo rooliin inhimillisyyttä, rauhaa ja esittää roolia uskottavasti, vaikuttaa kuin hän olisi lavalla oma itsensä. Ehdottomasti yksi näytelmän hauskimmista hahmoista on Kalevi Kärpänen (Aki Pelkonen) Rainen vuokraisäntänä, jolle maistuu olut pitkin päivää ja samalla hän on varsin suorapuheinen.

Raine (Pentti Korhonen) työhaastattelussa, tenttaajina Jimi (Antti Launonen) ja Jannica (Anne Syysmaa)

Oulun teatteri – Ihmisellinen mies, kuvassa Pentti Korhonen, Antti Launonen ja Anne Syysmaa, kuva Jussi Tuokkola

Näytelmän dialogissa korostuu nykykieli. Pääsääntöisesti se toimii hyvin, mutta etenkin näytelmän alussa se vaikuttaa myös hyvin teennäiseltä esimerkiksi, kun Raine hakee töitä ja häntä haastattelevat citytrendipellet Jimi (Antti Lauronen) ja Jannica (Anne Syysmaa), heidän käyttämä kieli kuulostaa jo hyvin teennäiseltä. Katsojalle tulee lähinnä fiilis, ettei kukaan puhu oikeasti noin.

Myös osa näytelmän kohtauksista etenee hitaasti, esimerkiksi Rainen ja ex-vaimon ensimmäinen kohtaus venyy turhan pitkäksi. Katsoja ymmärtää hyvin nopeasti, että Raine on kiltti ja joustava, jopa liiallisuuksiin asti, ja ex-vaimo käyttää hyväkseen tätä ominaisuutta.

Kokonaisuudessaan näytelmä on kuitenkin varsin viihdyttävä ja ensi-illassa yleisö nautti esityksestä ja useissa kohdissa nauroi reilusti esitykselle. Ehkä juuri näiden arkisten ja tuttujen asioiden myötä näytelmästä on helppo löytää samastumisen kohteita ja hauskuutta.

Esityksen jatkuvat Oulun teatterissa läpi syyskayden ja vielä kevätkaudelle.




LISÄÄ JUTTUJA:

Kristiina Saha Minäpäivät CORPUS ‒ KUOLEMA JA KURTISAANI