Seireeni

Luksusristeilijä irtautuu Barcelonan satamasta ja edessä on viikon mittainen risteily Välimerellä. Matkalla on myös muutama suomalainen, jotka päätyvät keskelle terroristiverkoston juonia.

Leia Laine on noussut siskonsa Ripsan kanssa Seireenille, jossa 5 000 matkustajan on tarkoitus viettää rento lomaviikko. Samalle risteilylle on lähtenyt myös salaperäinen ihminen Leian menneisyydestä, joka aiheutti hänelle paljon harmia vuosia aikaisemmin. Leia on yrittänyt jättää asiat taakseen, mutta nyt nämä menneisyyden asiat nousevat esille. Alkaa vaikuttaa siltä, että nekin asiat on käsiteltävä sillä joku laivalla tietää niistä varsin paljon.

Risteilyllä Leia tutustuu pian uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin. Pian oudot sattumukset alkavat varjostaa lomaa, mutta onko kaikki sittenkään sattumaa vai jonkun tarkkaa laskelmointia. Kun Leia huomaa olevansa osa kansainvälisen ihmisoikeuksia ajavan ryhmän suunnitelmia, hänen on nopeasti selvitettävä kuka kukin on, ja mitä ihmiset häneltä haluavat.

Samalle reitille loistoristeilijän kanssa on ajautumassa – tai ehkä sittenkin jonkun tahallisesti ohjaamana – pieni ruosteenpurema pakolaisvene. Miten nämä pakolaiset liittyvät laivan tapahtumiin? Onko Leia valmis ottamaan kantaa pakolaiskysymykseen ja tekemään omat ratkaisunsa vai haluaako pysyä kokonaan erossa kyseenalaisia teoista.

Pauliina Susi on kirjoittanut varsin helppolukuisen dekkarin, jonka tarina etenee vauhdikkaasti eteenpäin. Juonenkäänteitä löytyy ja salaisuudet paljastuvat pikkuhiljaa pitäen lukijan jännitystä yllä. Vasta kirjan loppupuolella ratkaisua pystyy enteilemään. Seireeni on itsenäinen jatko-osa Takaikkuna-dekkarille. Aikaisempi osa oli minulle tuttu, ja tämän takia monet Seireenin henkilöhahmoista olivat tuttuja entuudestaan, ja edellisen kirjan tapahtumat ovat juuri niitä, joita Leia tässä kirjassa pakenee. Tämä tietysti antaa syvempää perspektiiviä kirjaan ja lukijana osaa arvata tiettyjen risteilijällä olevien henkilöiden henkilöllisyyden hyvin varhain. Tämä tuo toki omaa jännitystä, koska tietää hahmojen edellisessä kirjassa tekemät teot ja pystyy peilaamaan niitä tämän kirjan tapahtumiin. Kirja toimii myös ilman edellä mainittuja taustatietoja, sillä niistä paljastetaan oleelliset asiat tarinan edetessä.

Pauliina Susi nostaa dekkarissa esille varsin puhutun ja ajankohtaisen aiheen. Globaalia eriarvoisuutta käsitellään, niin miehistön oloja kuvatessa ja etenkin kerrottaessa epätoivoisesta Välimeren ylityksestä ja ihmissalakuljettajien armoille päätymisestä paremman elämän toivossa. Onkin mielenkiintoista, että dekkarissa käsitellään näin ajankohtaista aihetta. Se tekee kirjasta piristävän ja mielenkiintoisen poikkeuksen dekkarien tyypillisestä genrestä, jossa kannanottoja yhteiskunnallisiin asioihin ei yleensä löydä.

Seireeni
Pauliina Susi

Tammi
Sivuja: 522


LISÄÄ JUTTUJA:

Robin Hoodin sydän, näytelmä, Turun Kaupunginteatteri, Julia Korander, Markus Järvenpää, Robin Hood, Marion, teatteri Harry Potter ja kirottu lapsi