Turun Taiteiden yö hurmasi monipuolisuudellaan

23.08.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Turun Taiteiden yö mutkitteli torstaina 18. elokuuta läpi katujen ja Aurajokirannan. Ohjelmaansa kirkastanut tapahtuma onnistui houkuttelemaan kävijöitä tungokseksi asti. Tungos ei kuitenkaan haitannut: ympäriltä kuului vain iloista puheensorinaa ja taide todella tuli ihmisten luo.

27-vuotias Turun Taiteiden yö ei ole ainoa laatuaan. Vastaavia taiteelle pyhitettyjä öitä valvotaan myös esimerkiksi Helsingissä ja Oulussa. Tänä vuonna Turun tapahtumasta otti ensimmäistä kertaa vetovastuun Kuninkaantien muusikot -orkesteri, joka lupasi panostaa enemmän taiteeseen ja vähemmän oluttelttoihin. Se onnistui: yhtäkään oluttelttaa ei vastaan tullut, taidetta sitäkin enemmän.

ABOCA-näyttely, Taiteiden yö.

Kameraseura ABOCA esitteli valokuvataidettaan Kristiinankadulla.

 

Vilkkaalla Kristiinankadulla oli tungosta, kun ihmiset pysähtyivät ihastelemaan kadunvarsiaitaan kiinnitettyjä valokuvia. Asialla oli turkulainen kameraseura ABOCA ry, joka viettää juhlavuottaan. Seuran jäsen Börje Forsblom esitteli Islannissa otettua kuvaa muumihahmoa muistuttavasta jäälohkareesta. Viereisen terassin pihalta kantautui covereita suomirockin klassikoista. Soiton epävireisyys ei pilannut positiivista tunnelmaa.

Villit viulistit, Taiteiden yö.

Villit viulistit ihastuttivat ohikulkijoita Aurajokirannassa.

 

Aurajokirannassa saattoi törmätä muun muassa värikkäisiin sambatanssijoihin ja nuoriin taikureihin, jotka houkuttelivat yleisöä osallistumaan esityksiinsä. Kolikot kilahtelivat silinterihattuun, kun totiset lapsiviulistit esittelivät taitojaan. Vihreiden teltasta levisi kahvintuoksu, joka ei onnistunut houkuttelemaan taiteennälkäisiä luokseen.

Muoviperformanssi herätti ajattelemaan

Trashlake, Taiteiden yö.

MP-kollektiivin Ilona Salonen muoviin kietoutuneena.

Viimeistään Taidemuseon mäelle kavutessa tuli selväksi, että Taiteiden yö kuuluu kaikille. MP-kollektiivin Trash Lake -performanssiesitystä seurasivat ilmeettöminä, keskittyneinä ja sulassa sovussa hipsterit, eläkeläiset ja viimeisen päälle pänttäytyneet hienostorouvat. Kollektiivin esityksessä otettiin kantaa muovinkulutukseen tanssin keinoin. Mustiin pukeutuneet tanssijattaret liikkuivat sulavasti. Muovi lepatti tuulessa äänekkäästi. Juuri kun esityksen jännite alkoi kadota, muovijätteen huumaamat tanssijat riensivät kohti suihkulähdettä. Yleisö seurasi kuuliaisesti perässä. ”Tää on pakko nähdä”, sanoi innostunut katsoja.

MP-kollektiivin tanssijat olivat silminnähden tyytyväisiä esitykseensä ja yleisömenestykseen. Kollektiivin perustajat, Ilona Salonen ja Suvi Nieminen, olivat harjoitelleet vierailevien tähtien kanssa vain pari viikkoa, mutta se ei vaikuttanut esityksen laatuun. Kaksikko kertoi, että performanssin tarkoitus ei ollut saarnata. Ennemminkin kyse oli oman muovinkulutuksen pohdiskelusta ja kaikki muovirekvisiitta olikin peräisin esiintyjiltä itseltään. Vinkkinä kiinnostuneille: 25. elokuuta Trash Lake nähdään Helsingin juhlaviikoilla.

Trashlake, Taiteiden yö.

Suvi Niemisen eläytyminen Trash Lake -performanssissa sai katsojat keskittymään.

 

Illan vaihtuessa pikkuhiljaa yöksi DJ Jori Hulkkonen vieraanaan Esko Routamaa alkoi soittaa musiikkia Aboa Vetus & Ars Nova -taidemuseon sisäpihalla. Hulkkonen on luotsannut Ydintalvipuutarhaksi nimettyä tapahtumaa kesätorstaisin jo vuodesta 2004. Nyt puutarhaan kokoonnuttiin toiseksi viimeistä kertaa ikinä. Ihmisiä alkoi kerääntyä paikalle heti tapahtuman alettua. Hulkkonen soitti tunnelmaan täydellisesti sopivaa musiikkia klassisista pianosävelmistä elektroniseen häröilyyn. Illan viiletessä ihmiset vetivät takkeja ylleen ja hakivat lämmikettä baaritiskiltä. Ydintalvipuutarhan suojassa aika pysähtyi ja alkuillan tungos oli muisto vain. Täydellinen tapa poistua Taiteiden yöstä, tuumasi toimittaja hypätessään pyörän selkään.
LISÄÄ JUTTUJA:

Kauheimmat joululaulut The Guardian Angel - Suojelusenkeli