The Secret Garden

Ihminen vs luonto

27.08.2018
Teksti:
Kuvat:
Janne-Pekka Manninen

Salainen puutarha vie katsojan aikaan, jolloin eläimet ja puut ovat suurimmaksi osaksi kuolleet. Ihminen hautautuu muovijätteeseen ja yrittää tarrautua epätoivoisesti kiinni niihin luonnon rippeisiin mitä on jäljellä.

Matka alkaa paikallisbussissa numero 50, joka vie katsojia Oulusta Kempeleeseen. Matkustajat saavat MP3-soittimet, jotka johdattava bussimatkan aikana teemaan. Kaikki alkaa katastrofaalisista sääilmiöstä ympäri maailmaa. Luonto päättää uhrata yhden lajin päästäkseen eroon ihmisistä, joita on jo liikaa. Kun mehiläiset katoavat syntyy ketjureaktio. Linnuilta loppuu ruoka, petoeläimet eivät löydä enää saalista ja pian jo ihmisetkin huomaavat, ettei ruokaa ole kaikille.

Elämyksellinen esitys johdattaa katsojan kokemaan salaisen puutarhan.

Elämyksellinen esitys johdattaa katsojan kokemaan salaisen puutarhan.

Varsinainen The Secred Garden -esitys sijoittuu tulevaisuuteen, jossa tämä katastrofi on jo tapahtunut. Esitys on elämyksellistä teatteria, jossa katsoja pääsee osaksi sitä. Katsojat saavat vapaasti liikkua esitystilassa, pysähtyä niin pitkäksi aikaa kuin haluavat seuraamaan yhtä esiintyjää tai he voivat ohittaa jonkin kohdan halutessaan. Esittäjät ottavat myös kontaktia katsojiin ja johdattelevat näitä esimerkiksi huoneisiin kokemaan oman erityislaatuisen hetken kahdestaan esiintyjän kanssa, tai he voivat ohjata istumaan ja pysähtymään teoksen äärelle. Näin teos näyttäytyy jokaiselle katsojalle erilaisena.

Huikeaa ketseltavaa

Esityksessä ei puhuta, vain muutaman kerran kuuluu epätoivoista huutoa. Musiikki on vahvassa roolissa ja sen luomat tunnelmat tukevat esitystä ja vaikuttavat katsojaan. Kuivuneet kasvit ja täytetyt eläimet ovat osa rekvisiittaa. Teoksessa esiintyy niin tanssijoita kuin sirkustaiteilijoita. Tanssista välittyi niin ihmisen ahneus kuin paratiisin tavoittelu, sekä epätoivo ja kauhu kun asiat ovat huonosti. Sirkustaiteilijoiden ilma-akrobatia on huikeaa katseltavaa, siitä välittyy epätoivo ja tarrautuminen viimeiseen oljenkorteen, ja sitä jää mielellään seuraamaan pitkäksi aikaa.

Paratiisia tavoitellessamme kaivamme omaa hautaamme.

Paratiisia tavoitellessamme kaivamme omaa hautaamme.

Teoksen keskiössä on ihmisen suhde luontoon. Luonto on antanut meille paljon, mutta haluamme aina vain enemmän kuin meille on tarjolla. Olemme rakentaneet itsellemme paratiisia huomaamatta, että samalla muovaamme kallisarvoista luontoa tavalla, joka ei ole kestävää. Teos pureutuu siihen mitä pahimmillaan tämä meidän ahneus saa aikaan.

Kokonaisuudessaan teos on vaikuttava. Tila, esiintyjät ja tunnelma saa katsojan pohtimaan ja ajautumaan omiin ajatuksiin. Teoksessa kannattaa pysähtyä ja antaa teoksen vaikuttaa, ihmetellä ympärillä tapahtuvaa. Jokainen kokeekin omanlaisensa salaisen puutarhan, jossa kaikki on mahdollista. Tämä esitys on tehty koettavaksi ja elettäväksi.

Esityksen jälkeen paluu bussilla Oulun keskustaan menee hiljaisuudessa, ja poistuminen bussista keskelle keskustan hälinään on hätkähdyttävä, ja korostaa esityksen aikana koettua hiljaista pohdintaa. Viimeistään keskustassa huomaa teoksen vaikuttavuuden ja kuinka paljon se saa miettimään suhdettamme luontoon, ja ymmärtämään, että ainekset esityksen kaltaiseen katastrofiin ovat jo olemassa.

The Secret Garden jatkaa Flow Productiosin paikkasidonnaisia teoksia. Tällä kertaa elämys koetaan Oulun seudun ammattiopiston Kempeleen Puutarhaoppilaitokseen rakennetussa maailmassa. Esitykset jatkuvat sunnuntaihin 16. syyskuuta saakka. Teos on osa Oulun Juhlaviikkojen ohjelmaa.

The Secred Garden
Flow ProductiosLISÄÄ JUTTUJA:

Suurin niistä on Vantaa David Attenborough - Yksi elämä, yksi planeetta Lumotut sanat