Reilun viikon esillä ollut OULU-kirjaimet on viety pois Oulun Madetojanpuistosta sunnuntaina 30.5.2021. Taidetempauksen mahdollistivat Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden Luovuus+ -hanke yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa. OULU-kirjaimet on tämän yhteistyön hedelmän, Luova Farmi -valmennusohjelman, kautta toteutettu projekti.
Tapahtumajärjestäjät Linnea Halkola, Oona Penttilä ja Olivia Bryan valmistivat OULU-kirjaimet nopealla aikataululla. Ulkotaideteoksen komponentit ovat valkoista vaneria ‒ keskenään samankokoisia ja pelkistettyjä kolmiulotteisia kirjaimia.
Tapahtumajärjestäjät rakensivat kirjaimet itse läheistensä avustuksella. Tulva ry tarjosi tilat kokoamiseen, ja työhön käytettiin lopulta aikaa vain pari viikkoa. Lupien järjestyttyä teos löysi paikkansa Oulun Madetojanpuistosta, vilkkaan Aleksanterinkadun kupeesta. Näin se oli selvästi näkyvällä paikalla ohikulkijoille.
Tempauksen tavoitteena oli elävöittää Oulun kaupunkikuvaa, tuoda siihen lisää väriä. Tarkoitus oli myös kannustaa kaupunkilaisia vapaaseen luovuuteen. Kuten viikon aikana otetuista kuvista näkee, kirjaimet saivat kiitettävän määrän väriä pintaansa.
Toimittaja pääsi lauantaina, ulkotaideteoksen paljastamisen aikaan, kokeilemaan kirjainten maalausta spraymaalilla. Kokemus oli mukaansatempaava ja hauska. Suosittelen kaikille rohkeutta heittäytyä osallistumaan taiteeseen, kun siihen tarjotaan mahdollisuus.
Lopputuloksesta huomaa, että järjestäjien tavoitteet saavutettiin. Kirjaimet ovat viimeisenä päivänään värikkäitä ja niitä on koristeltu useilla eri tekniikoilla. Ulkotaideteosta koristeltiin muun muassa spraymaalilla ja erilaisilla tussikynillä. Spray- ja muita ulkomaaleja ei ole kaikilla käytössään, mutta kiinnostusta ulkotaideteoksen koristeluun on ollut siitä huolimatta.
Vaikuttaisi, että ainakin Oulun seudulla osallistavalla taiteella voisi olla paikkansa. OULU-kirjaimet olivat kooltaan sopivat reilun viikon mittaiseen projektiin. Jos samankaltaisia, kaupunkilaisia osallistavia taidetempauksia järjestetään vastaisuudessa, maalaustarvikkeiden järjestäminen innokkaille taiteilijoille olisi hyvä idea.
Katutaide sopii Oulun katukuvaan. Teoksilla on rikastutettu yksittäisiä seiniä ja sillanalusia – kiitos Oulun Katutaide ry:n, joka toimi yhteistyökumppanina myös OULU-kirjaimet taidetempauksessa. Graffitit voidaan nähdä jopa osana Oulun sydäntä, mistä kertoo jo 1980–luvulla ensimmäisen kerran päivänvalon nähnyt teksti ”paska kaupunni”. Teksti ilmestyy seinään aina uudestaan huolimatta ahkerasta päälle maalaamisen perinteestä.
Mitä jos Oulussa panostettaisiin katutaiteeseen? Kaupunkirakentaminen on suosinut vieri viereen rakennettuja harmaita ja ankeita betonitaloja. Oulun katukuva saisi värikkyyttä ja huomiota ehkä jopa kansallisella – miksei kansainväliselläkin – tasolla. Ehkä kulttuuripääkaupunki voisi näkyä myös urbaanissa katukulttuurissa.
Yksi taiteen tehtävistä on rikkoa yhteiskunnallisia tiedostettuja ja tiedostamattomia rajoja. Esimerkiksi kansainvälisesti tunnustettu Banksy tuli tunnetuksi katutaiteilijana. Ehkäpä OULU-kirjainten innovatiivinen idea saisi häneltäkin kiitosta. Olisi hienoa, jos Oulu tulisi tunnetuksi urbaanina kulttuurikaupunkina.