Minä luen! – Karri ”Paleface” Miettinen

Kuritonta kansaa, happoa lapsille ja kuvia Suomesta

23.06.2020
Teksti:
Kuvat:
Saara Autere

Paleface on suomalaisen rapin pioneeri ja voimahahmo. Rohkeasti kantaa ottava sanataiteen shamaani räjäytti pankin viimeistään ensimmäisellä suomenkielisellä albumillaan Helsinki-Shangri-La (2010).

Tarkasti maaliin putoilevien riimien lisäksi Paleface on julkaissut myös kirjoja. Teoksessa Rappiotaidetta : suomiräpin tekijät (Like, 2011) keskitytään suomiräpin historiaan ja tekijöihin.

Viides Maamme-kirja, eli, Ajatuksia suomalaisuudesta (Like, 2017) on sarja pamflettimaisia kannanottoja, joissa Paleface päivittää peruskäsitteet. Uusin teos Kolmetoista kertaa kovempi : räppärin käsikirja (Like, 2019) on räppien kirjoittamiseen ja räppäämisen tekniikkaan pureutuva opaskirja.

Kevät ja alkukesä ei ole ollut helppo esiintyvälle taiteilijalle. Mitä kuuluu Karri?

‒ Ihan hyvää — considering. Kuten tiedämme koronakriisi iski lujaa esiintyvän taiteen sektoriin ja kalenteri tyhjeni keikoista maaliskuun puolivälissä. Olen kuitenin nauttinut karanteenin aiheuttamasta pakkolomasta ja tehnyt paljon uutta musiikkia.

‒ Työpöydällä on ilmastoaiheinen kirja, jota olen skrivannut yhdessä Kaisa Happosen kanssa. Se ilmestyy syksyllä.

‒ Lisäksi työn alla on leffakäsis ja yksi suomennos näyttämölle, josta tulee tosi magee juttu. Duunia riittää. Loppuaika menee perheen ja pienen koiranpennun parissa saaristossa. Kyllä se tästä.

Mitä luet Karri “Paleface” Miettinen?

Laura Ertimo & Mari Ahokoivu: Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu (Into, 2019).

‒ Tätä on luettu lasten kanssa. Etenkin 9-vuotiasta on askarruttanut ilmaston lämpeneminen. Monimutkainen tiede on selitetty kirjassa ymmärrettävästi, eikä teos jää pintapuoliseksi niin kuin lapsille suunnatut tiedekirjat joskus jäävät.

‒ Kuvituksissa ja ilmeessä on imua. Kerronta toimii. Pidän tätä, en pelkästään onnistuneena lastenkirjana, vaan ylipäätään yhtenä parhaista johdatuksista tähän vaikeaselkoiseen aiheeseen.

Flea: Happoa lapsille (Like, 2020).

‒ Kovana Peppers-diggarina oli pakko tarttua tähän. Lyhyitä tuokiokuvia hienon muusikon erikoisesta elämästä. Meno on välillä päätähuimaavaa! Tavallisesti pyrin lukemaan englanninkieliset kirjat alkuperäiskielellä, mutta Ari Väntäsen ja Sirje Niitepõldin suomennos toimii! Viihdyttävää kamaa.

Inkamaija Iitiä—Hannu Häkkinen—Jaana Onatsu: Julkinen ja kätketty Suomi (Kansallismuseo, 2017).

‒ Sain tämän näyttävän valokuvateoksen kirjahyllyyn jo joitakin vuosia sitten, mutta olen syventynyt siihen vasta nyt. Kirja sisältää vaikuttavia kuvia Suomen historiasta.

‒ Kuvat on jaettu eri osioihin, kuten Kuritonta kansaa ja Rotu ja Ruumis. Kamera on tallentanut uskomattomia hetkiä Suomen vaiheista. Kaikki tekstit ovat kirjassa myös ruotsiksi ja englanniksi eli teos on ideaali lahja ulkomaan vieraalle tai vasta Suomeen muuttaneelle.

Minkälainen lukija olet?

‒ Yöpöydällä on aina useita kirjoja, joita luen rinnakkain. Lopetan kesken jos ei lähde, mutta harvakseltaan vastaan tulee sellaisia kirjoja, joissa ei ole imua.

‒ Luen paljon enemmän tietoa kuin kaunoa, mutta hiljattain luin esimerkiksi Waltarin Neljä päivänlaskua uudelleen vuosien jälkeen. Edelleen hämmensi ja potki lujaa! Kun päähenkilö sekoittelee eräänä juhannusyönä kärpässienikonjakin ja tempautuu psykedeelisen hallusinaation pyörteisiin, ollaan suomalaisen romaanikirjallisuuden korkeammilla asteilla. Aina välillä pitää palata uudelleen klassikoiden pariin.

Tietokirjan ja leffakäsikirjoituksen lisäksi Palefacelta on tulossa uutta musiikkia.

‒ Tekeillä on oma EP, joka julkaistaneen syksyllä. Sen lisäksi äänitimme hiljattain jazz-levyn Mikko Hassinen Elektro GT-yhtyeen kanssa. Se on upea! Luvassa on myös ilmastonmuutokseen liittyvä klassinen teos säveltäjä Asta Hyvärisen ja sellisti Ida Sinivalon kanssa.

 

Juttusarjassa Minä luen! tunnetut ja tuntemattomat kirjallisuuden ystävät kertovat mitä lukevat ja minkälaisia lukijoita he ovat. He valitsevat kolme heille ajankohtaista teosta ja kertovat, mikä niissä on hienoa.

Ota kirjastoon ja kirjakauppaan mukaan nämä kirjavinkit.

Karri ”Paleface” Miettinen
Laura Ertimo & Mari Ahokoivu: Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu (Into, 2019).
Flea: Happoa lapsille (Like, 2020).
Inkamaija Iitiä—Hannu Häkkinen—Jaana Onatsu: Julkinen ja kätketty Suomi (Kansallismuseo, 2017).
Karri Paleface Miettinen: Viides Maamme-kirja, eli, Ajatuksia suomalaisuudesta (Like, 2017)
Karri Paleface Miettinen: Kolmetoista kertaa kovempi : räppärin käsikirja (Like, 2019)

Kirjavinkit juttusarjan aiemmista osista:

Janne Bomqvist:
Heikki Harma & Tuula KousaHector : asfalttihippi : muistelmia putkiradiosta Ruusuportille (Otava, 2017).
Kauko RöyhkäMarjatan poika : muistelmat 1. (Docento, 2019).
Sixten Korkman: Talous ja utopia (Docento, 2012).

Saara Turunen:
Katariina Huttunen: Surun istukka (Kustantamo s&s, 2019).
Racel CuskÄäriviivat-trilogia (Kustantamo s&s, 2018).
Caroline Criado PerezNäkymättömät naiset (WSOY, 2020).
Saara Turunen: Rakkauden hirviö (Tammi, 2015).
Saara TurunenSivuhenkilö (Tammi, 2018).




LISÄÄ JUTTUJA:

Bea Uusma Naparetki – Minun rakkaustarinani