Minä luen! – Saara Turunen

Kirjallisia kokeiluja ja näkymättömiä naisia

16.06.2020
Teksti:
Kuvat:
Carl Bergman, Tammi

Kuiskeen uudessa juttusarjassa kirjallisuuden ystävät kertovat, mitkä teokset ovat nyt heille ajankohtaisia. Mitä ja miten ihmiset lukevat? Kertovatko valinnat lukijasta? Sarjan ensimmäisessä osassa ajatuksistaan kertoo kirjailija Saara Turunen.

Saara Turunen on palkittu kirjailija ja teatterintekijä. Hänen esikoisromaaninsa Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien Kirjallisuuspalkinnon vuonna 2015. Romaanissa puhuu Saara Turusen näköinen nuori nainen.

Turusen toisessa romaanissa Sivuhenkilö (2018), Rakkauden hirviön minäkertoja on juuri kirjoittanut kirjan ja tuntee itsensä oman elämänsä sivustakatsojaksi.

Romaaneja lukiessa nousee toistuvasti mieleen, jääkö kertoja sivuun siksi, että hän on nainen? Onko miehille kaikki helpompaa?

Turusen näytelmiä on käännetty useille kielille ja niitä on esitetty muun muassa New Yorkissa ja Barcelonassa. Näytelmissä sukupuoliset rakenteet ja naiseus nousevat romaanejakin vahvemmin esille.

Lukeekohan Saara Turunen feminiinistä vai feminististä kirjallisuutta? Se selviää vain kysymällä.

Mitä luet Saara Turunen?

– Tällä hetkellä luen Katriina Huttusen Surun istukka -kirjaa. Aihe on raskas, mutta kieli on soljuvaa ja kuljettaa lukijaa eteenpäin. Eräs taiteen hienoimmista ominaisuuksista on juuri se, että sen puitteissa voi käsitellä myös elämän synkempää puolta.

– Luin juuri Rachel Cuskin Ääriviivat-trilogian viimeisen osan Kunnia. Trilogia toimii kokonaisuutena. Cuskin tapa kirjoittaa on hieman kuivakka ja pisteliäs, mutta yhtä aikaa hyvin kiehtova ja omanlaisensa. Ajattelen, että trilogia yhdistelee jonkinlaista kirjallista kokeilua, joka on taitavasti kirjoitettu ja miellyttävä lukea.

– Seuraavaksi lukulistallani on Caroline Criado Perezin tietoteos Näkymättömät naiset. Sitä on moni hehkuttanut ja odotukseni ovat korkealla. Tuntuu tärkeältä, että feministinen tietokirja on saavuttanut niin laajan suosion.

Minkälainen lukija olet Saara Turunen?

– Nautin lukemisesta ja luen koko ajan jotakin. On mahtavaa, kun löytää sellaisen kirjan, joka tempaa mukaansa, on yhtä aikaa älykäs ja vetävä, jossa on omanlaisensa ääni. Jätän kirjan kesken, jos en siitä pidä ja etsin jotain parempaa luettavaa.

Saara Turusen uusi romaani tulee vuoden päästä, keväällä 2021. Turunen paljastaa, että se kertoo rakkaudesta!

 

Juttusarjassa Minä luen! tunnetut ja tuntemattomat kirjallisuuden ystävät kertovat mitä lukevat ja minkälaisia lukijoita he ovat. He valitsevat kolme heille ajankohtaista teosta ja kertovat, mikä niissä on hienoa.

Ota kirjastoon ja kirjakauppaan mukaan nämä kirjavinkit.

Saara Turunen:
Katriina Huttunen: Surun istukka (Kustantamo S&S, 2019).
Racel Cusk: Ääriviivat-trilogia (Kustantamo S&S, 2018).
Caroline Criado Perez: Näkymättömät naiset (WSOY, 2020).
Saara Turunen: Rakkaudenhirviö (Tammi, 2015).
Saara Turunen: Sivuhenkilö (Tammi, 2018).
LISÄÄ JUTTUJA:

Kauko Röyhkä Sisaret 1918 sarjakuva antologia