Parahin Jeeves

Riemukkaita tarinoita ja hykerryttäviä kommelluksia

Huoleton keikari ja pesunkestävä poikamies Bertie Wooster sekä hänen uskollinen herrasmiespalvelijansa Jeeves riemastuttavat suomalaisia lukijoitaan Teoksen julkaisemassa niteessä Parahin Jeeves – Jeeves-tarinoita 4.

Parahin Jeeves -kirjassa on pitkän nimitarinan lisäksi kuusi lyhyempää kertomusta P.G. Wodehousen rakastetusta Jeeves-sarjasta, josta tehty ja Suomen televisiossakin useasti esitetty Kyllä Jeeves hoitaa -niminen TV-sarja lienee useimmille tuttu. Osa Parahin Jeeves -kirjan tarinoista on aiemmin suomentamattomia ja muutamat uudelleen suomennettuja. Todettava on, että suomentaja Kaisa Sivenius on tehnyt hienoa työtä kääntäessään P.G. Wodehousen alkuperäistekstit hersyvine huumoreineen ja nokkeline kielikuvineen suomalaisten iloksi.

Jeeves-tarinoiden päähenkilö, hyväsydäminen mutta alinomaa kaikenlaisiin kommelluksiin ajautuva Bertie Wooster on kirjan tarinoissa jälleen kiipelissä auttaessaan ystäviään joko naimisiin tai rikkaan sukulaisen suosioon ja ollessaan itse suuressa vaarassa joutua paitsi kihlatuksi ja – mikä kauhistuttavinta – jopa naimisiin. Herrasmies kun ei voi kieltäytyä edellä mainituista sitoumuksista. Ja tapansa mukaan Bertien monitaitoinen palvelija Jeeves pelastaa kaikkien päivän ilmiömäisellä älykkyydellään sekä neuvokkuudellaan, olipa tilanne kuinka tukala tahansa.

Wodehousen Jeeves-tarinoissa viehättävää ovat paitsi niiden sisältämä hykerryttävä huumori ja nokkela dialogi, myös koko Jeeves-tarinoiden sarjan taustalta huokuva lämminhenkisyys, tietynlainen viattomuus ja huolettomuus. Bertien suurimmat huolenaiheet kun ovat naimattomana pysyminen tai oikeanlaisen paidan valitseminen illallispukuun. Lukijalleen Jeeves-kirjat ovatkin mitä nautittavinta viihdettä sillä niitä lukiessaan omat huolet ja murheet unohtuvat taatusti ja yllättävät juonenkäänteet pitävät mielenkiinnon yllä.

Myös kirjan tapahtumien miljööt eli brittiläiset, idylliset maaseutukartanot sekä 1920-luvun Lontoo ja välillä hieman kaukaisemmatkin Bertien matkakohteet esimerkiksi Yhdysvalloissa ovat kiehtovia. Tuon aikakauden tapakulttuuria sekä yläluokan elämää kuvaillaan paikoitellen hyvinkin tarkasti, mutta kuvia kumartelematta ja hyväntahtoisella huumorilla höystettynä, Wodehousen tapaan. Vaikka Wodehousen käyttämä kieli on luonnollisesti nykylukijan silmään hieman vanhahtavaa, se kuuluu asiaan ja antaa tekstille omaleimaisuutta ja oman aikakautensa patinaa.

Parahin Jeeves -kirjan tarinat vievät lukijansa riemukkaalle aikamatkalle 1920-luvun puoliväliin. Kirjaa voi suositella kaikille hirtehisen brittihuumorin ystäville, vaikkapa harmaiden arkiaamujen iloksi: ota kirja mukaan ruuhkabussissa tai muussa julkisessa kulkuneuvossa luettavaksi ja yllätä uninen vierustoverisi pidättelemättömillä naurunpyrskähdyksillä!

Parahin Jeeves – Jeeves-tarinoita 4
P.G. Wodehouse

Kustannusosakeyhtiö Teos
Sivuja: 399
Suomentanut Kaisa Sivenius


LISÄÄ JUTTUJA:

Kaarnatuuli