Matka muinaiseen Suomeen

15.07.2017
Teksti:
Fiilis: Historiallinen

Muinaiset paikat ovat tietopankkeja menneisyyteen, joissa tiettyyn paikkaan ja muotoon asetellut kivet ja ihmisten vahingossa hukkaamat esineet kertovat esi-isistämme. Moni etsii ulkomailta kiinnostavia kohteita, mutta Matka muinaiseen Suomeen oivalluttaa, että kiinnostavia kohteita löytyy kotikulmilta.

Suomen alueella asuneet ihmiset ovat jättäneet jälkensä jo tuhansien vuosien ajan luontoon. Maastosta voi löytää ikiaikaisia hautakumpuja, linnoja ja asutuksen jäänteitä. Yksittäinen muinaismuisto voi viedä kauas historiaan aina kivikaudelle saakka ja uusimmat muinaismuistoihin luettavat rakennelmat ovat toisen maailmansodan ajalta. Kaikki ne avaavat niitä muutoksia, mitä Suomen alueella on tapahtunut ihmisen toimesta jääkauden väistyttyä ja ihmisten asuttaessa maata.

Kirja kertoo mistä näitä muinaismuistoja kannattaa lähteä etsimään ja etenkin mitä luonnossa kannattaa tarkkailla. Parasta antia on runsas kuvitus maastosta, joka avaa ymmärtämään millaisia jälkiä maastosta kannattaa etsiä. Sillä tuhansien vuosien kuluessa monet ihmisen jättämistä jäljistä ovat jääneet kasvillisuuden sekaan. Saatat jopa asua ihan muinaismuistokohteen vieressä siitä tietämättä.

Kirja jakautuu selkeisiin lukuihin, joissa käsitellään yhtä aihepiiriä kerrallaan. Tutuiksi tulevat esimerkiksi pyhät paikat, tavalliset asuinpaikat, erilaiset jäljet kivissä ja kallioissa sekä sodankäynnin jättämät jäljet. Muinaismuistojen myötä matkataan kivikaudelta aina nykypäivään saakka.

Yllättävää oli lukea kuinka vähän eri kohteita on tutkittu. Vaikka kohde olisi löydetty vuosia tai vuosikymmeniä sitten, useisiin kohteisiin ei ole tehty minkäänlaisia arkeologisia kaivauksia. Kiinnostavaa oli sekin, että Suomen ensimmäinen kalliomaalaus löydettiin niinkin myöhään kuin 1911, ja seuraavat vasta 1960-luvulla, vaikka ne on ajoitettu jopa 5000 eaa. Kirja tarjoaakin varsin runsaasti tietoa muinaismuistokohteista ja niiden löytämisestä. Lisäksi siinä on paljon mielenkiintoisia pohdintoja menneisyydestä arkeologisten löydösten perusteella ja useita muinaismuistokohteesta esitetään eri tulkintoja.

Matka muinaiseen Suomeen on kohdennettu laajalle yleisölle ja monet kohteista ovat nykyisin tunnettuja ja niihin on rakennuttu myös opasteet, joten muinaismuistokohteissa vierailu on helppoa. Esimerkiksi Hossan värikalliot, Salpalinja ja pyhät seidat ovat helposti saavutettavissa. Kirjan kohteiden perusteella voi suunnitella vaikka historiallisen kiertoretken Suomessa. Teoksesta löytyi myös kiinnostavia tuntemattomampia muinaismuistoja. Kuppikivet ja miekanhiontakivet saavat pohtimaan, miksi tai minkä käytön jäljiltä kiviin on hiottu moisia jälkiä. Kirja avaa ymmärtämään niitä muutoksia, joita kulttuurissa on tapahtunut ja muistuttaa, että jäljet menneestä ovat koko ajan keskellämme.

Matka muinaiseen Suomeen
Ilari Aalto & Elina Helkala

Atena
Sivuja: 264


LISÄÄ JUTTUJA: