Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista

Kun elämässä kaikki muuttuu

Yhdeksän vierasta saapuu hyvinvointikeskukseen, jokaisella on oma syynsä hakea hyvinvointia. Keskus sijaitsee syrjäisellä seudulla, ja heti alkajaisiksi vierailta kerätään pois kaikki tekniset laitteet. He aloittavat viikon hiljaisuudella, jolloin jopa puhuminen on kiellettyä.

Liane Moriartyn teoksessa Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista yksi tulee hakemaan apua kipeään selkään, yksi haluaa laihtua, pariskunta hakee apua parisuhteeseensa ja perhe yrittää päästä suuren surun yli. Heillä ei vaikuta olevan mitään yhteistä syytä sille, miksi he ovat valinneet saman hyvinvointiviikon keskuksessa. Jokaiselle räätälöidään yksilöllinen ohjelma, mutta kenelläkään ei ole aavistusta mitä viikko tulee pitämään sisällään.

Keskusta johtaa arvoituksellinen Masa, joka ei tyydy ihan perinteisiin menetelmiin vaan on keksinyt maailmaa mullistavan hoito-ohjelman – ainakin omasta mielestään. Vähitellen vieraillekin paljastuu tämä hämärä ja uskalias toimintaohjelma, joka totisesti muuttaa vieraiden elämän.

Yksi kirjan keskeisimmistä hahmoista on Frances, keski-ikäinen rakkaustarinoiden kirjoittaja. Hän on saanut ensimmäisen hylkäyksen kirjastaan ja ura tuntuu lähtevän laskuun. Kirjailija on leikitellyt Francesilla, ja hänen hahmostaan on luettavissa myös itseironiaa. Ja jos lukija on tarkkana Francesin ja Masan keskusteluissa, voi saada vihiä jopa tulevista tapahtumista.

Salaisuuksia, paljastuksia ja jännitystä

Liane Moriartyn kiistaton vahvuus on henkilöhahmojen kuvaus – lukija voi melkein kuvitella tuntevansa heidät oikeasta elämästä. Etenkin hyvinvointikeskuksessa vietetyn hiljaisuuden aikana, kun kirjassa ei ole juurikaan dialogia, Liane onnistuu kuvaamaan hahmojen ajatuksia ja tunteita niin, että voisi luulla tunteneensa heidät vuosia.

Liane kuvaa tapahtumia vuoron perään eri hahmojen kautta, ja tarinan edetessä selviävät vähitellen ihmisten salaisuudet ja todelliset syyt hakeutua hyvinvointikeskukseen. Liane osaa paljastaa salaisuuden kerrallaan ja yllättää lukijan monta kertaa tarinan aikana. Jännite pitää otteessaan ihan loppuratkaisuihin saakka. Loppua kohden kirjan jännitys tihenee ja se tiivistyy melkeinpä jännitysromaaniksi.

Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista
Liane Moriarty

WSOY
sivuja 455


LISÄÄ JUTTUJA:

Kirjamessut Joonaanmäen valaat Suomalainen vuosi