Romanovit 1613–1918

Eeppistä historiaa Romanovien dynastiasta

22.11.2017
Teksti:
Fiilis: Keisarillinen

Romanovien hallitsijasuvun tarinan alussa ja lopussa on kaksi hentoa ja sairaaloista poikaa. Heidän vanhempansa halusivat heistä hallitsijoita, samalla kun yrittivät suojella heitä hallitsijuuden vaaroilta, joita suvun julma peli kruunusta heidän eteensä toi. Molempien poikien elämä päättyi Moskovassa, ja siihen väliin mahtuu yli 300 vuoden aikakausi, jolloin Romanovit hallinnoivat Venäjää.

Tarina alkaa Mikaen Romanovista, josta tuli 16-vuotiaana ensimmäinen Romanovien suvun tsaari ja kaikki päättyy Alekseihin vallankumouksen murskattua tsaarin vallan 1917. Romanovien valtakaudella Venäjä laajeni lähes 52 000 neliökilometriä vuodessa ja 1800-luvulla suku hallinnoi lähes kuudesosaa maapallon pinta-alasta. Romanovien kautta leimasi imperiumin rakentamisen aika.

Romanovien tarina on kertomus vallasta, mutta myös sukutarina rakkaudesta, avioliitoista ja lapsista. Heidän maailmaa jäsensi perheenjäsenten välinen kilpailu, laajentumishalu, morsiamien myrkyttäminen, valtataistelu ja juonittelut myös murhat ja petturit kuuluvat tarinaan. Romanovien pitkän valtakauden takana vaikuttaa olevan taitava taktikointi pitää tasapainossa eri klaanien voimatasapainot – hallitsijat pelasivat kuolettavaa poliittista valtapeliä. Romanovien suvusta nostetaan esille kaksi poliittista neroa, eikä ole yllätys, että he ovat suuret hallitsijat Pietari ja Katariina.

Valtakaudelle osuu myös aikoja, joilloin hallitsijana oli lapsi tai idiootti. Käykin ilmi, että valtakunta pysyi koossa, koska Romanovien suku oli julkisivu ja vuorenhuippu valtakoneistosta, jonka takana vaikutta monimutkainen sukujen ja suhteista muodostunut poliittinen järjestelmä. Avioliittojen kautta suvut sulautuivat valtapiiriin. Romanovien valta päättyi sata vuotta sitten, mutta sen jälkeenkin suvun tarina ja kohtalo on puhututtanut. Romanovien tarina on edelleen kiehtova ja suvun on ajateltu olevan jopa kirottu, ja heistä on kirjoitettu lukuisia kirjoja ja tehty dokumentteja.

Simon Sebag Montefioren aiemmat historialliset julkaisut kuten Katariina Suuri ja Stalin – punaisen tsaarin hovissa ovat olleet myyntimenestyksiä ympäri maailmaa. Hän on opiskellut historiaa ja hänen laaja historian tuntemus ja taustoihin perehtyminen näkyy tässäkin teoksesta. Hän osaa kertoa historiaa tarinan muodossa ja valita näkökannan minkä kautta asioita tuo esille. Montefiore punoo tässä teoksessa yhteen henkilöiden vaiheet ja poliittiset kysymykset. Hän ei ole pyrkinyt rakentamaan aikakauden täydellistä Venäjän historia eikä täydellistä Romanvien elämäkertaa.

Kirjassa Montefoire keskittyy tarkastelemaan etenkin vallanvaihdoksia, koska ne tuovat hänen mukaansa parhaiten esille hallinnon vakauden. Kirjassa käydään läpi kaksikymmentä monarkkia ja useita sijaishallitsijoita, joiden kautta käsitellään yli 300 vuotta historiaa.

Kirja on mielenkiintoinen ja mukaansatempaava hallitsijasuvun tarina. Montefioren tapa kirjoittaa herättää nämä tsaarit henkiin ja heidän maailmansa, ajatustapansa ja persoonansa aukeaa lukijalle. Kirjaa voi suositella Romanovien hallitsijasuvusta kiinnostuneille, ja yli 800 sivun tarina avaa varsin kattavasti suvun persoonia ja valta-asetelmaa.

Romanovit 1613–1918
Simon Sebag Montefiore

WSOY
Sivuja: 889


LISÄÄ JUTTUJA:

Säästä ajatuksesi eläviä varten - Johanna Elomaa Kalevanpoikien kronikka