Kirotun kirjan vartija: Suomalaisia Cthulhu-tarinoita

04.08.2016
Fiilis: sanoinkuvaamaton

Rempseä Cthulhu ja muut mukavat Suuret muinaiset, elävät ja voivat hyvin Suomessa, todistaa Juri Nummelinin toimittama suomalaisia Cthulhu-tarinoita sisältävä Jalavan julkaisema Kirotun kirjan vartija: Suomalaisia Cthulhu-tarinoita -novellikokoelma.

Kirotun kirjan vartija on nidottu, lähes viiteen sataan sivuun paisuva novellikokoelma. Teokseen mahtuu kotimaisten spefi-kirjailijoiden tuottamia novelleja seitsemäntoista kappaletta. Tekstien keskimääräinen pituus pyörii kolmenkymmenen sivun tienoilla, vaikka pari pitempääkin novellia on mukana, kuten Johanna Sinisalon erinomainen Me vakuutamme sinut tai S. Albert Kivisen legendaarinen Cthulhun suojatti.

Suurin osa tarinoista on kokoelmaa varten kirjoitettuja. Yllämainittujen lisäksi aiemmin julkaistuja ovat vain Emilia Karjulan Kokemäen pahoissammet ja Boris Hurtan Kolmen jumalan kumartaja, joista jälkimmäinen on tosin vielä kirjoitettu tätä kokoelmaa varten uudestaan. Monet muut kirjoittajat ovat tuttuja kotimaisista pienjulkaisuista tai kokoelmista.

Tapahtumapaikkana on aina Suomi, mutta tarkempi paikka vaihtelee kulloisenkin tarinan mukaan. Usein liikutaan kuitenkin Satakunnan alueella, mikä on ymmärrettävää, sillä kyllähän kaikki ihmiset siellä ovat oikeasti ihan hulluja, savolaisena tiedän. Ajallisesti tarinat liikkuvat niin menneessä Suomessa, mutta toki myös nykyisyydessä kuin tulevaisuudessakin. Välillä piipahdetaan myös rinnakkaisia todellisuuksia muistuttavissa paikoissa.

Vaikka temaattisesti liikutaankin Suurten muinaisten vainoamilla syvillä ja tummilla vesillä, ovat tarinat ja niiden tapahtumat silti kaikki niin erilaisia, että pääteeman ja synkän ja painostavan ilmapiirin lisäksi niillä ei paljon yhdistäviä tekijöitä ole, joten kaikki novellit seisovat omillaan. Juonellisesti tarinat lainaavat useita H.P. Lovecraftin teoksista tutuksi tulleita elementtejä, mutta tuovat ne usein ilahduttavan kekseliäästi, ja mitä tärkeintä, hyvin uskottavasti, suomalaisiin maisemiin.

Kirjasta ja sen sisältämistä novelleista ei voi saada muuta kuin todella positiivisen vaikutelman. Lovecraftin teoksia nuorena ahmineelle fanille Suomeen sijoittuvat tarinat ovat yhtä herkkua. Kaikki kirjan novellit ovat, jos eivät nyt aivan erinomaisia, niin kuitenkin hyvin korkealaatuisia silti ja jättävät kovasti kaipailemaan suurissa määrin lisää samanlaista kryptankosteaa ja tunkkaista luettavaa.

Toivoa sopiikin, ettei Kirotun kirjan vartija ole vastaavanlaisten kirjojen loppu – vaan portti, joka nyt raotettuna räjähtää auki ja päästä muinaiset voimat valloilleen. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Ph’nglui mglw’nfah Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn vaan ja mukavaa kesän loppua kaikille.

Kirotun kirjan vartija: Suomalaisia Cthulhu-tarinoita
Juri Nummelin (toim.)

Jalava


LISÄÄ JUTTUJA:

Anniina Mikama Lumotut sanat Reijo Mäki