Toimittaja Jenni Räinän ja valokuvaaja Vesa Rannan yhteistyönä syntynyt Reunalla-kirja on väkevä dokumentti Suomen maaseudun syrjäisimmistä kolkista, reuna-alueista joista urbaani Suomi ei tiedä juuri mitään ja joissa toisaalta kenenkään ei enää suotaisi asuvan. Reunalla-teos on ansaitusti yksi tämän vuoden Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaista.
Reunalla-kirjassa kerrotaan toistakymmentä hyvin ainutlaatuista ja koskettavaakin tarinaa syrjäkylien asukkaista ja heidän elämästään. 100-vuotiaassa Suomessa on paljon seutuja, joista väki on hiljalleen paennut työn ja toimeentulon perässä isompiin keskuksiin, ja joissa viimeiset kyläkoulut ja kaupat sulkevat ovensa, maatilat ja talot autioituvat ja pellot pannaan pakettiin. Kirja kertoo millaista on jäljelle jääneiden kylän asukkaiden arki, kun viimeisetkin peruspalvelut karkaavat säästöpolitiikan ja kuntaliitosten myötä pitkien matkojen päähän.
Räinä ja Ranta ovat kiertäneet Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kaikkein syrjäisimpiä seutuja ja tutustuneet alueiden ihmisiin ja elinoloihin. He ovat selvittäneet sitä, mikä saa ihmisen jäämään tai jopa vuosikymmenien jälkeen palaamaan syrjäseuduille, vaikka lähin naapuri voi olla kilometrien päässä, kaupasta tai terveyspalveluista puhumattakaan. Räinän ja Rannan yli kahden vuoden työ kirjan parissa on tuottanut hyvin monipuolisen ja silmiä avaavan katsauksen nykypäivän maaseudun asukkaista ja heidän elämästään. Kirjassa on myös kerrottu asiantuntevasti taustaa ja faktatietoa maaseudun kehityksestä aina 1960-luvulla alkaneesta maalta muutosta nykypäivään.
Kirjaa varten on haastateltu niin perheitä kuin eläkepäiviään viettäviä yksin eläviä vanhuksiakin ja kaikkea siltä väliltä. Yksi mielenkiintoisimmista kirjan haastatteluista on japanilaisen pariskunnan, Mariko ja Keiichi Hayamin tarina muutosta Suomeen ja hiljaiseen Luola-aapaan Iin Kuivaniemen kylässä. Tästä ja monesta muustakin kirjan tarinasta käy ilmi kuinka syrjäseuduilla asuminen vaatii aivan tietynlaista asennetta ja jopa luonnettakin. Sisukkaiden asukkaiden tarinoista voi nostaa kaksi elintärkeää asiaa, jotka syrjässä asuvalla on ehdottomasti oltava hallussaan; hyvä terveys ja oma auto tai ainakin mahdollisuus autokyydin saamiseen. Kaikki haastatellut kokevat että helppoa syrjässä asuminen ei ole, mutta se on kuitenkin sen kaiken arvoista. Monet kylien viimeiset asukkaat jäävät kotiseuduilleen joko sinnikkyyttään tai olosuhteiden pakosta, jotkut etsivät hiljaisuutta ja omaa rauhaa, toiset yhteisöllisyyttä, jota eivät ole muualta koskaan löytäneet.
Reunalla-kirja ei ole kaikesta huolimatta mikään synkkä visio maaseudun kituliaasta kuolemasta, vaan kirjassa tuodaan esiin maaseudun yhä käynnissä oleva muutos, myös positiivinen sellainen ja se, että syrjäisille alueille on syntynyt uusia elinvoimaisia alueita jonne kaikesta huolimatta syntyy ja muuttaa hiljalleen uusiakin asukkaita. Maatalouden lisäksi on useita syitä ja tapoja elää syrjäseuduilla, ja monia uusia mahdollisuuksia saada myös elantonsa sieltä. Reunalla-teoksen kruunaavat Vesa Rannan upeat, karun kauniit valokuvat, joissa ihmiset ja ympäristö ovat nähtävillä aitoina ja kaunistelemattomina. Jenni Räinän sujuvaa ja selkeää tekstiä on enemmän kuin ilo lukea. Kuvat ja teksti tuovat hienosti esiin sen miten syrjäseutujen asukkaiden sydänjuuret ovat syvällä korpimaiden maissa ja metsissä.