Oulun teatteri: Varjoja paratiisissa

Upea Kaurismäki-sovitus valloittaa näyttämön

05.03.2024
Teksti:
Kuvat:
Janne-Pekka Manninen

Varjoja paratiisissa sai ensi-iltansa Oulun teatterin suurella näyttämöllä lauantaina 2. maaliskuuta 2024. Esitys perustuu Aki Kaurismäen samannimiseen elokuvaan vuodelta 1986, ja kantaesityksen on ohjannut ja dramatisoinut Jarno Kuosa.

Tarina kietoutuu roskakuski Nikanderin ja kaupan kassalla työskentelevän Ilonan ympärille. He kohtaavat Ilonan työpaikalla ja rakastuvat. Esitys pureutuu kahden ihmisen arkeen, kaipuuseen paremmasta tulevaisuudesta ja rakastumisen kiemuroihin. Samalla heidän mielissä myllertää niin yksinäisyys, ulkopuolisuuden tunne kuin rakkauskin.

Kaurismäen elokuvien tunnistettava tyyli näkyy vahvasti myös näytelmässä. Minimaalinen dialogi, näennäinen tapahtumattomuus ja pelkistetty ilmaisu ovat esityksen kulmakiviä. Dialogin vähäisyys haastaa perinteisen teatterin kaavan. Jopa päähenkilöiden vuoropuhelu on hyvin vähäsanaista.

Koska teatterille tyypillinen dialogi puuttuu, tarinaa kuljettavat eteenpäin kertojat, jotka vievät katsojan syvemmälle näiden kahden maailmaan. Kertojia tarinassa on useita ja heillä ei varsinaisesti ole muuta roolia näytelmässä.

Rohkeaa uudenlaista teatteria

Kuvittele teatteriin kohtaus, jossa päähenkilöt Ilona ja Nikander istuvat sohvalla, kohtaus pysähtyy ja näyttelijät jähmettyvät paikoilleen. Lavalla ei tapahdu mitään, vain kertoja liikkuu ja kertoo tarinaa eteenpäin. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten näytelmä on rakennettu.

Lavastus on hyvin niukkaa ja kohtaukset vaihtuvat nopeasti paikasta toiseen, Nikanderin kotoa kauppaan tai syrjäiseltä kujalta sairaalaan – luoden elokuvamaista leikkausten tuntua. Kertoja pitää huolen, että katsojat ymmärtävät mihin paikkaan tapahtumat siirtyvät.

Kohtaukset vaihtuvat lavalla myös tanssin ja liikkeen keinoin. Tämä luo tuntua siitä, että Kaurismäen elokuvien hidas tahti on lavalla paljon nopeatempoisempaa, vaikka liike ei varsinaisesti vie tapahtumia eteenpäin. Tapahtumat kehittyvät omaan rauhalliseen tahtiinsa.

Henri Tuominen ja Asta Sveholm ovat näytelmän päärooleissa loistavia. On kuin heidät olisi napattu suoraan elokuvasta rooleihin. Etenkin heidän keskinäinen vuorovaikutuksensa tuo mieleen elokuvaversion.

Ilona (Asta Sveholm) ja Nikander (Henri Tuominen) sekä kertoja (Annina Rokka)

Esitys ei jätä huomiotta Kaurismäen elokuvien tyypillistä piirrettä, tupakointia. Tupakansavu, tai pitäisikö sanoa savukoneet, saavat lähes oman roolinsa tuoden esitykseen parodian elementtejä, jotka saavat yleisön purskahtamaan nauruun useaan otteeseen.

Kohtauksista huomaa, että tekijät ovat onnistuneet tuomaan paljon Kaurismäen perintöä ja tyyliä lavalle. Helposti tunnistettavaa Kaurismäkeä on myös musiikki, joka on hyvin uskollinen elokuvalle.

Varjoja paratiisissa on rohkeasti erilainen teatteriesitys. On hienoa, että asiat on uskallettu tehdä toisin ja tuoda uudenlaista ja poikkeavaa kerrontaa lavalle. Esitys on täynnä erilaisia kerronnan muotoja, jotka antavat katsojalle kaiken mitä hän tarvitsee rakentaakseen koko tarinan mielikuvituksessaan.

Varjoja paratiisissa on Kousan kolmas Kaurismäen elokuvan sovitus teatterinäyttämölle ja ensimmäinen Oulun teatteriin. Hän on luonut upean kokonaisuuden, josta tunnistaa helposti alkuperäisen sävyn, mutta samalla siitä on tehty upea teatterilavalle sopiva kokonaisuus.

Varjoja paratiisissa -esitystä voi suositella kaikille Kaurismäen elokuvien ystäville sekä uutta raikasta teatterielämystä hakeville. Esitykset jatkuvat koko kevätkauden Oulun teatterissa tarjoten mahdollisuuden uppoutua kaurismäkeläiseen maailmaan ainutlaatuisella tavalla.

 

Oulun teatterin ensi-ilta: Varjoja paratiisissa

Ohjaus ja sovitus Aki Kaurismäen alkuperäiselokuvasta: Jarno Kuosa
Lavastus- ja valosuunnittelu: Jukka Kyllönen
Pukusuunnittelu: Pasi Räbinä
Äänisuunnittelu: Antti Lindholm
Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu: Eija Juutistenaho
Näyttelijät: Asta Sveholm, Henri Tuominen, Henri Halkola, Elina Korhonen, Pentti Korhonen, Joose Mikkonen, Timo Pesonen, Merja Pietilä, Annina Rokka ja Tuula Väänänen




LISÄÄ JUTTUJA:

Pauliina Vanhatalo Sitten tapasin pehmeän miehen