Kantamalla ämpärillinen vettä Nuorgamista Helsinkiin – miksipä ei? Ja miksi kantaa itse, kun voi ottaa kantajia. Kantajille ei tietenkään makseta mitään, vaan he maksavat saadakseen kantaa vesisankoa kohti etelää. Tämä mahtava idea syntyi tietysti läpällä kännissä heitetystä vedosta. Mutta kun haaste on heitetty, niin pitäähän suomalaisen miehen haaste voittaa.
Tästä päättömästä ideasta lähtee Mikke Korhosen matka läpi Suomen. Matkasta muodostuu absurdi komedia, jossa tutustutaan matkan varrella niin kylähulluihin, pikkuteiden kulkijoihin kuin somehännystelijöihin. Lukijalle paljastuvat pikkuhiljaa matkan edetessä myös Miken suurimmat unelmat. Mutta kun Nuorgamin vedelle perustetaan Facebook-sivut, lähtee koko projekti käsistä. Pääseekö Mikke vetensä kanssa koskaan Helsinkiin vai häviääkö hän haasteen?
Kirja pureutuu nykypäivän someilmiöön, jossa hulluimmallekin idealle löytyy kannattajat ja seuraajat, ja jossa elämä vaikuttaa olevan todempaa somessa kuin itse elämässä. Kirja avaa hyvin sitä, kuinka Facebookissa asiat ja tieto leviävät nopeammin kuin missään muualla. Miken tarina tuo hyvin esille myös somen raadollisen puolen, sen kuinka Facebookissa asioista näkyy vain se yksipuolinen, tarkoituksella kerrottu puoli ja todellinen elämän kirjo jää pimentoon. Samalla esille nousee se hännystelijöiden ja oman edun tavoittelijoiden joukko, jotka haluavat vain hyötyä toisen maineesta ja menestyksestä. Ja kuinka nopeasti nämä ilmiöt unohdetaan, kun kaikki päättyy ja tilalle tulee uusi hullu idea.
Helena Wariksen tarinankerronta on soljuvaa ja henkilökuvaukset mahtavia: hän avaa pikkuhiljaa päähenkilöä ja päästää lukijan sisälle Miken maailmaan ja ajatuksiin. Miken, suomalaisen nuoren miehen maailma, avautuu vain lukijalle. Näin alleviivataan samalla vahvasti, kuinka se maailma jää someseuraajilta piiloon. Vain lukija saa huomata nykypäivän somen kaavan, kuinka oikea todellinen elämä jää piiloon päivitysten ja somekeskustelujen taakse.
Kirja on sopivan hauskaa ja rentoa kesälukemista, Miken matka etenee leppoisasti läpi Suomen. Waris on tarttunut hauskasti nykypäivän someilmiöön ja käsittelee sitä koomisen raadollisesti. Kirjaa voi suositella etenkin kaikille somettajille, ja etenkin niille, joita kiinnostaa henkilöt päivitysten takana!