Kolme iloista rosvoa Kardemumman yössä

24.02.2017
Teksti:
Kuvat:
Juha Heimovirta

Pikkuväki kokoontui 18. helmikuuta Oulun Työväen Näyttämön saliin katsomaan kevään uutta lastennäytelmää Kolme iloista rosvoa. Nämä rosvot taisivat olla myös seassa olevalle aikuisyleisölle tuttuja, sillä hehän olivat tietysti Kasper ja Jesper ja Joonatan!

Täysi salillinen odottaa malttamattomana esityksen alkamista. Joku kyselee, milloin esitys alkaa ja toinen on sekuntilaskuissaan jo pitkästi yli sadan. Lopulta valot himmenevät ja huudot kajahtelevat. Ketkä laskeutuvat portaita alas kovalla mekastuksella? Näyttämölle vyöryvät kerralla miltei kaikki hahmot: poliisimestari Paavali, Sohvi-neiti, kauppias Vuori, Jytkynen, Tommi sekä Tobias. Kardemumman kaupunkilaiset ovat saaneet tarpeekseen rosvoveljesten ryöstöistä, joten he vaativat poliisimestaria puuttumaan asiaan. Paavali (Miili Wong) tosin onkin erikoinen poliisi: hän touhottaa kyllä kovasti, mutta ei saa oikein mitään aikaan – ainakaan omin neuvoin.

Kun lavalle astelevat Minna Kuusiston vakuuttava Kasper, Marika Kastellin räväkkä Jesper sekä Liisa-Mari Kuopusjärven hillitympi Joonatan, esitys lähtee varsinaisesti käyntiin. Rosvoveljekset ovat kyllästymässä sotkuiseen kotiinsa ja koittavat keksiä ratkaisua pulmaan. Varsinaisia älynväläyksiä he eivät tunnu olevan, mutta lopulta heillä välähtää: ongelma ratkeaa ryöstämällä Sohvi-neiti (Päivi Kangasniemi) kodinhoitajaksi. Kun ryöstö onnistuu, Sohvi-neidin läsnäolo ei olekaan niin mukavaa: tuikea neiti käskyttää veljeksiä eikä kavahda edes asunnossa majailevaa Leijonaa kuten muut kaupunkilaiset. Mitä kaikkea ryövärit saavatkaan aikaan samalla kun Kardemumman kaupunki viettää juhlia?

Antti Kairakarin ohjaus norjalaisen Thorbjorn Egnerin klassikkosadusta etenee vauhdikkaasti musiikin ja kerronnan vuorottelulla. Laulut luovat reipasta musikaalitunnelmaa näytelmää elävöittäen, ja välillä pikkuväki innostuu laulamaan mukana. Pekka Kesälahti ja Miikka Tukia ovat loihtineet kompaktiin tilaan värikkään ja sujuvan lavastuksen, jota voi muutella kesken esityksen. Osalla näyttelijöistä pitää kiirettä, sillä he esittävät useampaa roolia. Kaikki kuitenkin sujuu mallikkaasti ja energiset esiintyjät loihtivat niin pienelle kuin suurellekin teatterinystävälle iloisen elämyksen.

Kolme iloista rosvoa Oulun Työväen Näyttämöllä 9.4.2017 saakka.
LISÄÄ JUTTUJA:

Karita Mattila