Erikoisjoukoissa ei riitä pelkkä voima, nopeus tai ketteryys – kaikkia niita tarvitaan sopivassa suhteessa. Erikoisjoukkojen sotilaat viettävät usein suurimman osan vuodesta reissussa, joten heidän täytyy treenata siellä missä ovat ja niillä välineillä mitä on käytössä. Military Cross-Training -kirjassa harjoittelua lähestytään tästä erikoisjoukkojen näkökulmasta.
Military Cross-Training ei ole laji, vaan se on harjoitusmenetelmä, jossa tiedostetaan, ettei yhtä lajia harjoittelemalla voida saavuttaa kaikkia erikoisjoukoissa tarvittavia ominaisuuksia. Perustana on huippu-urheiluvalmennus, fysioterapia ja erikoisjoukkojen toimintatavat. Kirjan kirjoittajina ovat entiset erikoisjoukkojensotilaat Juuso Aho ja Vesapekka Larkkonen, jotka työskentelevät nykyään valmennuksen parissa.
Ennen kuin kirjassa käsitellään itse harjoittelua, käydään läpi urheiluvammojen ennaltaehkäisyä ja liikkuvuuden arviointia. Syyn ymmärtää siinä vaiheessa, kun tutustutaan tiukkoihin harjoitusohjelmiin ja erikoisjoukkojen koulutukseen ja työhön. Harjoittelun lisäksi kirjassa käsitellään palautumisen optimointia, ravintoa, lepoa, lihashuoltoa sekä henkisiä ominaisuuksia. Kokonaisuudessaan tästä koostuu kattava ja monipuolinen tietopaketti harjoittelusta, joka jokaisen liikkujan tulisi tietää.
Kirja tarjoaa myös valmiita harjoitusohjelmia ja liikkeitä voimaharjoitteluun ja kehonhuoltoon. Vaikka osa harjoituksista on varsin rankkoja, löytyy myös yksinkertaisempia harjoituksia, joita on helppo ottaa omaan ohjelmaa, liikkeet ja harjoitukset on esitetty selkeästi.
Parasta antia on tarinat, kuten erikoisjääkärikomppanian talviharjoitukset jänkhällä. Siellä sotilaat olivat olleet erämaassa jo viikon ja noutopisteellä selvisi, ettei harjoitus suinkaan ollut ohi, vaan siitä alkoi selviytymisvaihe. Kun lukee tarinaa, jossa miehet rankan viikon jälkeen jatkavat harjoitusta, voi samalla miettiä millaista fyysistä ja henkistä kanttia se vaatii. Osa tarinoista kuvaa varsin konkreettisesti sitä rasitusta, jolle sotilaat altistuvat. Esimerkiksi erikoisjoukkokurssin valintakokeessa osa nukahtaa jopa kesken kävelemisen. Mielenkiintoisia ovat myös tarinat sotilaiden kokemuksista Afganistanista ja Kosovosta, joiden myötä avautuu se maailma mihin he työssään joutuvat.
Tarinoita lukemalla ymmärtää selkeästi kuinka tärkeää monipuolinen harjoittelu on ja kuinka harjoittelulla voi kehittää noita ominaisuuksia. Ja vaikka ei kuulukaan erikoisjoukkoihin, aktiiviliikkuja voi törmätä samaan fyysisen ja henkisen jaksamisen muuriin. Tarinat auttavat peilaamaan omaa kokemusta ja pohtimaan mistä löytää rankkaan harjoitteluun motivaation aina uudelleen ja vaikealla hetkellä voi muistella noita sotilaiden tarinoita ja todeta, että itsellä taitaa lopulta olla varsin helppoa.
Kirjaa voi suositella tietysti erikoisjoukkoihin pyrkiville, sillä se sisältää paljon tietoa pääsykokeista ja antaa vinkkejä siihen valmistautumiseen. Kirja tarjoaa paljon mielenkiintoista tietoa monipuolisesta harjoittelusta myös aktiiviliikkujalle ja antaa intoa lähteä huhkimaan. Kirjasta välittyy myös halu testata itseään niin fyysisesti kuin henkisesti ja venyttää sitä omaa jaksamisen rajaa.