Koiramäen Suomen historia

Kunnaksen hieno kuvitus kruunaa koiramaisen Suomen historian.

10.10.2017
Teksti:
Fiilis: Hurmioitunut

Kunnaksen uusimmassa kirjassa Koiramäellä kurkistetaan esi-isiemme aikaan. Kun Koiramäen lapset löytävät lipaston laatikosta vanhan kolikon, alkaa muistelu siitä mitä meidän isomummomme ja -pappamme ovat tehneet ajalla, jolloin sotimaan lähdettiin nuijat aseina ja puolueina olivat hatut ja myssyt.

Koiramäen Suomen historia keskittyy kertaamaan maamme historian vaiheet alkaen uskonpuhdistuksesta ja käyden läpi hallitsijat Kaarlet, Juhanat, Kristiinat ja Kustaat. Lopussa päästää Venäjän tsaarien Aleksantereiden ja Nikolain hallitsemaan aikaan 1800-luvulle. Hallitsijoiden ohella käydään läpi myös kansakunnan merkittävimmät tapahtumat ja paneudutaan keskeisimpien ihmisten aikaansaannoksiin kuten Agricolan suomen kirjakielen kehittämiseen. Myös nuijasodan, 30-vuotisen sodan, noitavainon ja Suomen sodan tärkeimmät tapahtumat kerrotaan ja tarinoiden joukkoon mahtuu myös ihan tavallisten ihmisten arkeakin.

Historia on hauskasti kerrottu ja samalla se on totuudenmukainen kuvaus tapahtumista. Mauri Kunnaksen kirjat tarjoavat luettavaa monenikäisille. Se kiinnostaa varmasti jo koululaisia ja siitä on helppo tarkistaa tärkeimmät historian käänteet – ja toimii se erinomaisena kertauksena historiasta myös niille, joilla historiantunneista on jo aikaa.

Kunnaksen kirjan tunnistaa tuttuun tapaan jo värikkäästä ja eloisasta kuvituksesta ja tämänkin kirjan ne tekevät erityisen hienoksi. Kuvien lukuisat yksityiskohdat ovat mielenkiintoista ja hienoa katseltavaa. Kirja toimii pienemmille lapsille varmasti jo pelkästään kuvista kerrottuina tarinoina, kaikkia tekstiä ei välttämättä tarvitse lukea.

Kunnaksen suosio on helppo ymmärtää, hän osaa tiivistää historiasta oleellisen ja kertoa sen niin mielenkiintoisella tavalla, ettei kirjaa malta laskea käsistään. Koiramäen Suomen historia jatkaa Kunnaksen hienoa historiallista Koiramäki-sarjaa.

Koiramäen Suomen historia
Mauri Kunnas

Otava
Sivuja: 80


LISÄÄ JUTTUJA:

Simo Salminen