Kohtaamispaikka valokuvan ystäville

03.04.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Valokuvakeskus Nykyaika on ainoa kulttuuritila Tampereella, joka on keskittynyt valokuvaan ja videotaiteeseen. Yli kolme vuosikymmentä kuvataide-elämän monipuolistamista on tehnyt suhtautumisesta valokuvaan taidemuotona entistä arvostavampaa ja avarakatseisempaa.

Valokuvakeskus Nykyajan toiminta lähti dokumentaarisesta valokuvasta; nykyään se antaa tilaa kaikenlaiselle valokuvataiteelle. Taidevalokuva on kasvanut nelikulmaista mustavalkovedosta laajemmaksi käsitteeksi, sillä 2000-luvulla se voi olla vaikkapa veistos.

– Aikaisemmin valokuva oli taiteen ulkopuolella siinä mielessä, että sitä ei näytetty museoissa eikä taidegallerioissa. Taiteilijat oli lokeroitu tiukasti joko kuvanveistäjiksi tai taidemaalareiksi, kunnes he alkoivat kiinnostua valokuvasta ilmaisumuotona, mikä antoi tilaa taiteessa myös valokuvaajille, kertoo Nykyajan toiminnanjohtaja Irma Puttonen.

Muutos gallerioissa alkoi näkyä 1990-luvun lopulla. Digitalisaatio toi lisää uusia mahdollisuuksia, kun kuva saatiin vapautettua kameran ulkopuolelle. Valokuvan lisäksi Nykyaika haluaa liputtaa videotaiteen puolesta.

Valokuvakeskus Nykyaika Tampere valokuvaMuutto Kauppakadulle

Valokuvakeskus on muuttanut 30 vuoden aikana useaan kertaan, mutta nyt vaikuttaa siltä, että ihanteellinen paikka on löytynyt Kauppakadulta, jonne Nykyaika muutti loppuvuodesta 2015.

– Tila on tosi hyvä ja sinne on helppo tulla. Meillä on nyt omaa ikkunatilaa ja kaksi eri näyttelytilaa, jotka mahdollistavat myös isojen teoksien esittämisen. Alakerta on ikkunaton, joten se sopii hyvin videotaiteen esittämiselle.

Uusi sijainti on tuonut uusia kävijöitä, ja palaute on ollut hyvää. Gallerian oven avaamisen henkinen kynnys on perinteisesti ollut korkea, mutta Nykyajan kutsuvat suuret ikkunat – ja kenties valokuvan kutsuvuus itsessäänkin – tekevät tilasta helposti lähestyttävän.

– Pelkän gallerian sijaan haluamme olla avoin kohtaamispaikka kaikille valokuvataiteen ystäville.

Kotimaista ja kansainvälistä

Valokuvan kirjo on niin valtava, että tyypillistä näyttelyä ei Puttosen mukaan voi kuvailla. Maaliskuussa esillä on ollut suomalaista arkea paikallisten tekijöiden kuvaamana; huhtikuussa tutustutaan runsaaseen valikoimaan kansainvälisten nuorten taiteilijoiden näkemyksiä ja erilaisten maailmankatsomusten kohtaamisia.

valokuvateos where to go Chang Kyun Lee

Huhtikuun INTAC-näyttelyssä nähdään mm. tämä Chang Kyun Lee:n teos Where to go.

– Ensi vuonna on luvassa joka kolmas vuosi järjestämämme Backlight-valokuvatapahtuman perustamisen 30-vuotisjuhlavuosi. Kansainvälinen Backlight on esimerkki tapahtumasta, jossa teemme perinteisesti yhteistyötä suurempien taidelaitosten kanssa.

Nykyaika on alueellinen valokuvakeskus, joita Suomessa on yhteensä 10. Taiteen edistämiskeskus ja Tamperen kaupunki tukevat toimintaa. Gallerian lisäksi Nykyajan takahuoneesta löytyy kaikille avoin käsikirjasto, josta löytyy alan teosten lisäksi kansainvälisiä lehtijulkaisuja, kuten Katalog Journal, Foam Magazine ja Aperture sekä kotimaiset Kamera-lehti ja Raw View Magazine.

– Käsikirjastoon voi tulla istuskelemaan ja etsimään uusia inspiraation lähteitä. Puolet kirjoista on ulkomaisia. Uusia teoksia saamme Taiteen edistämiskeskuksesta, lahjoituksena taiteilijoilta ja myös festivaaliyhteistyön tuloksena.

Esillä käsikirjastossa on myös kuukauden kuva, joka on tekijälleen maksuton näyttelypaikka. Tapahtumia, kuten luentoja ja keskustelutilaisuuksia järjestetään pitkin vuotta. Huhtikuussa Nykyaika on mukana Pirkanmaan Taidesuunnistuksessa 23.-24.4.2016. Katso lisää http://valokuvakeskusnykyaika.fi.




LISÄÄ JUTTUJA:

tuntemattomat