Tuntemattomat

Suomen suosituimman tarinan monet maailmat

Mitään toista teosta ei ole nostettu Suomessa sellaiselle jalustalle kuin Tuntematonta sotilasta. Kun käsittelyyn otetaan Väinö Linnan Tuntematon sotilas teatterissa, elokuvissa tai vaikka kuunnelmana, nousee se aina puheenaiheeksi. Mikään teos ei ole puhuttanut niin paljon kuin Tuntematon. Tämä kirja jatkaa Tuntemattoman sotilaan ympärillä pyörivien teosten ympärillä – nyt tarjolla on faktoja tarinan takaa!

Satu Jaatisen teos Tuntemattomat alkaa kuvaten Linnan vaiheita kirjoittajaksi, kertoen hänen omat kokemuksensa jatkosodasta ja nopeasti käy ilmi tekstien vahva todellisuuspohja. Monella Tuntemattoman sotilaan hahmolla on esikuvansa, vaikka Linna ei käytäkään heidän oikeita nimiä romaanissaan.

Romaanin ilmestyttyä alkoi ennen näkemätön yleisöosastokirjoituksien tulva ja myös Suomen kirjallisuushistorian kuuluisin kirja-arvostelu kirjoitettiin Tuntemattomasta sotilaasta. Jaatinen tuo esille myös sotilaiden taustoja, peilaten tuntemattoman hahmoja jatkosotaan kutsuttuihin. Myös elämää juoksuhaudoissa pitkän asemasodan aikana käydään läpi ja kuuluisat lausahdukset kirjasta saavat syvemmän merkityksen kun niiden taustat avautuvat.

Teos avaa myös maailman muuttumista viimeisen 60 vuoden aikana. Nykylukijoille sota on kaukainen asia ja jatkosodan olosuhteet vieraita. Ne nuoret, jotka tarttuvat tänä päivänä ensimmäisen kerran Tuntemattomaan sotilaaseen, lukevat sitä hyvin erilaisista lähtökohdista kuin heidän isovanhempansa. He ovat vapaita sodan taakasta ja valmiita näkemään siitä uudenlaisen tulkinnan. Heille kuitenkin taustojen kartoittaminen on hyödyllistä ja avartavaa ja auttaa ymmärtämään syvemmin tarinaa. Nykynuorille Tuntemattoman sotilaan kuuluisat lausahdukset eivät aukea enää samalla tavoin kuin 50-luvulla, enää ei ole aina selvää mitä on korvike, tai miten konjakki leikataan.

Kirjassa avataan myös kaikkien kolmen elokuva version eroja ja syntyvaiheita. Uusia versioita on aina verrattu edellisiin ja uusien versioiden tarpeellisuutta on pohdittu. Silti jokainen niistä on lunastanut paikkansa ja ne ovat aina olleet vuoden katsotuimpia elokuvia.

Tuntemattomasta on tehty myös lukuisia teatteriesityksiä, ja se on saanut myös niissä oman tulkintansa ja usein myös uuden loppuratkaisun. Tunnetuin niistä on Tampereen Pyynikillä yhdeksän kesää peräjälkeen 1960-luvulla pyörinyt esitys.

Kokonaisuudessaan Jaatisen teos on mainio, mielenkiintoinen ja viihdyttävä tietopaketti Tuntemattoman sotilaan taustoista ja tulkinnoista eri kanaviin.  Jaatisen tapa kirjoittaa tietokirjaa on selkeä ja mukaansa tempaava, mikä tekee sen lukemisesta miellyttävää.

Vaikka romaanin olisi lukenut useampaan kertaan ja nähnyt eri elokuvaversioita ja teatteriesityksiä tarjoaa Jaatisen kirja silti lisää tietoa Tuntemattoman taustoista. Eli jos luulet tuntevasi Tuntemattoman sotilaan, haastan lukemaan Jaatisen teoksen, sillä emme sittenkään vielä tunne koko tarinaa!

Tuntematon sotilas on ollut myös Nousun jutuissa aiheena aikaisemminkin. Voit lukea esimerkiksi kesän 2017 Iisalmen Koljonvirta Teatterin Tuntemattoman sotilaan esityksestä, joka toi lavalle Nightwishin musiikin ja pyrotekniikan, jotka loivat uudenlaista mahtipontista tulkintaa esitykseen. Kirja-arvostelu Toinen tuntematon puolestaan kertoo kirjasta, joka antaa äänen naisille. Sen tarinat kertovat siitä, mitä tapahtui naisille kotirintamalla samaan aikaan kun miehet olivat sodassa.

Tuntemattomat
Satu Jaatinen

Docendo
Sivuja: 220


LISÄÄ JUTTUJA:

the four note opera Karuselli