Toisen maailmasodan alla Kiinaan matkaavat samalla laivalla niin suomalainen lähetyssaarnaaja Helvi Söderman kuin sveitsiläinen Johann Caspar Wolff. Söderman haluaa toteuttaa kutsumustaan ja Wolff etsii lähinnä elämänsä tarkoitusta.
Kiinassa Söderman aloittaa työt lähetysasemalla opettaen paikallisille lukutaitoa ja kertoo myös kristinuskosta. Wolff puolestaan keskittyy kirjoittamiseen ja tapaa Anneliesen, johon rakastuu. Molemmat tutustuvat tahoillaan myös kiinalaisiin. Tutuiksi tulevat esimerkiksi Lung po-Shan ja hänen vaimonsa ja jalkavaimonsa.
Kun sota ulottuu Kiinaan ja Japanilaiset hyökkäävät maahan, mutkistuu niin paikallisten kuin muukalaisten arki. Wolff pelastaa lähes tuntemattoman kiinalaisen teinitytön Liu Chin-Chinin Nankingin verilöylystä. Ulkomaalaiset ovat käytännöllisesti katsoen jumissa keskellä Kiinaa aina sodan loppuun saakka ja tänä aikana myös lähetysasemalla sodan julmuudet tulevat lähelle.
Mäkelän romaanin taustalla ovat hänen tätinsä Helvi Södermanin päiväkirjat, ne kertovat arkisista tapahtumista Kiinan vuosilta, kuten myös opetustyöstä ja julistustyöstä. Hän oli ennen Kiinaan lähtöään helsinkiläisen koulun matematiikan opettaja. Ja vakuututtuaan lähetystyöstä hän matkasi Kiinan keväällä 1935. Söderman vietti kaikkiaan yksitoista vuotta Kiinassa ja piti tuona aikana päiväkirjaa, jonka merkintöihin romaani pohjautuu.
Romaanissa on kaiken kaikkiaan yhdeksän eri kertojaa, jotka kertovat kokemuksista omasta näkökulmastaan. Näiden henkilöiden tarinat risteävät romaanissa. Vaikka tarina pohjautuu todellisiin tapahtumiin, on Mäkelän kerronnassa myös totutusta poikkeavaa kerrontaa. Kun sodan kauheuksia kuvataan Liu Chin-Chinin kautta, muuttuu todellisuus pelottavaksi ja oudoksi kun kuvataan sitä kuinka kuolleet läheiset seuraavan häntä.
Romaanissa seurataan paikallisten kiinalaisten elämää ja heidän kokemuksiaan sodasta. Ajat ovat tietysti vaikeita kaikille, mutta erityisesti paikalliset kärsivät sodasta kun länsimaalaiset tuntuvat selviävän vähemmällä. Kuitenkin sodan aikana yhteys ulkopuoliseen maailmaan on vähäistä ja esimerkiksi kirjeet Suomesta Kiinaan saapuvat kuukausien viiveellä ja näin ollen tiedot olivat vanhentuneita niiden saavuttaessa perille.
Haastavaa tässä kirjassa oli hahmottaa kaikkien tarinoiden kulkua kun kirjassa hypitään edestakaisin eri henkilöiden tarinoiden välillä. Toisaalta eri näkökulmat avaavat sodan kokemuksia monelta eri puolelta. Romaani tuo esille ihmisten julmuuden, mutta myös halun auttaa vaikeissakin oloissa itselle lähes tuntemattomia ihmisiä.
Kirja on mielenkiintoista luettavaa ja tämäkin historiallinen romaani saa lopulta tiedonjanon heräämään ja innostaa selvittämään enemmän Kiinan tapahtumia toisen maailmansodan aikana.