Beth O’Leary: Kimppakämppä

Romanttista kämppiselämää

Tiffy luulee viettävänsä loppuelämänsä parisuhdetta. Elämä koostuu töistä kustannustoimittajana, lomamatkoista sekä viihtyisästä asunnosta. Tiffyn luulot ja unelmat kuitenkin romuttuvat, kun hänen poikaystävänsä ilmoittaa rakastuneensa toiseen naiseen ja kehottaa Tiffyä häipymään asunnostaan.

Pienelle budjetille sopivaa vuokra-asuntoa on mahdotonta löytää kalliista Lontoosta. Tiffy on jo muuttamassa piskuiseen homeloukkoon, kun hän päättää katsoa vielä yhden vaihtoehdon. Hän päätyy asumaan kimppakämppään Leonin luo, tavallisesta poikkeavin järjestelyin. Kaksikko ei koskaan ole asunnolla samaan aikaan, vaan asuminen jaetaan kellonaikojen mukaan. Yötöitä tekevä Leon tulee asunnolle aamuisin, kun Tiffy on lähtenyt töihin. Tämän palatessa illalla on Leon puolestaan töissä. Kätevää ja huokeaa.

Beth O’Learyn Kimppakämppä on nopea- ja helppolukuinen romaani, joka tuntuu kotoisalta ja tutulta alusta lähtien. Tässä on ainesta turvakirjaksi, johon tarttua, kun tekee mieli vain lukea eikä niinkään ajatella ja pureksia tekstiä.

Kansikin sen kertoo

Jo kansilehdessä tulee selväksi Tiffyn ja Leonin päätyminen romanttiseen suhteeseen, mutta kysymys kuuluukin miten ja milloin se tapahtuu. Monet muutkin juonikuviot ovat selvää kauraa, mutta tämä ei ärsytä tippaakaan. Sen sijaan lukija voi nostaa jalat ylös, nojata taaksepäin ja mennä vain mukana.

Vaivattomuus ja helppous eivät kuitenkaan tarkoita, etteikö Kimppakämpässä olisi sisältöä tai ajatusta. Romanttiseen tarinaan on saatu ympättyä parisuhteessa tapahtuvaan vallankäyttöön, henkiseen väkivaltaan sekä post-traumaattiseen stressiin liittyviä juonenkulkuja. Nämä perustelevat itsensä hyvin, vaikka jäävätkin paikoin ohuelle käsitellylle.

Kimppakämpän hurmaavinta antia on Tiffyn ja Leonin käymä post it -lappukirjeenvaihto. Lappuja löytyy milloin ovenpielestä, keittiötasolta, kaapinovesta tai Tiffyn loihtimien leivonnaisten päältä. Tunnustelevat ja muodolliset viestit muuttuvat entistä pitemmiksi ja avoimemmiksi, ja etenkin pidättyväisempi Leon alkaa avautua räiskyvän Tiffyn vaikutuksesta.

On kutkuttavaa ja jollain tavalla nostalgistakin, että kaksikko ihastuu toisiinsa vain tekstin ja sanojen välityksellä. Vanhat kunnon paperiset (rakkaus)kirjeet – niitä saattaa alkaa lukiessa kaivata.

Jos lämpeneviin päiviin, lisääntyvän auringonpaisteen sekä vehreyden keskelle kaipaa nokkelaa hyvän mielen lukemista, kannattaa kokeilla Kimppakämppää.

Kimppakämppä
Beth O'Leary

WSOY
Sivuja 445
Suomentaja Taina Wallin


LISÄÄ JUTTUJA:

Harry Potter ja kirottu lapsi Valheet ja viettelijät