Frida Skybäck on Skånesta Lontooseen ja sieltä Ruotsiin takaisin muuttanut brittiläinen kirjailija. Kirjakauppa Thamesin varrella on Skybäckin ensimmäinen suomeksi ilmestynyt teos.
Ruotsalainen Charlotte perii Englannissa asuvalta tädiltään Saralta kirjakaupan Thames-joen varrelta. Vuosi sitten leskeksi jäänyt Charlotte saapuu Lontooseen tarkastamaan perintönsä ennen sen myyntiä. Hän tutustuu kirjakaupan työntekijöihin, kirja-alaan ja kirjakaupassa asioiviin asiakkaisiin ja päättää pelastaa satavuotiaan kirjakaupan konkurssilta.
Charlotten yritykset auttaa kirjakaupan työntekijöitä ja liikettä päätyvät aina katastrofeihin. Asiaa ei auta kirjakaupan nuori myyjä Sam, joka kokee asemansa uhatuksi.
Kun nainen oli poistunut ja Charlotte oli ehtinyt miettiä tarkemmin juuri myymiään kirjoja, hän alkoi pohtia, oliko kirjakauppiaille olemassa mitään moraalikoodia. Hän ei toki ollut lukenut kyseisiä teoksia, mutta tuntui väärältä myydä kirjaa, jonka nimi oli Ovatko naisetkin ihmisiä?.”
Kun suunniteltu kirjailijatapaaminen uhkaa peruuntua kirjailijan sairastuttua, Charlotte ottaa ohjat omiin käsiinsä ja päättää pyytää tuttunsa kustantajalta apua. Hän törmää vahingossa Joanne Murrayhin eli J.K. Rowlingiin, joka lupautuu kirjailijatapaamiseen. Yhden kirjailijan vierailu muuttaa kirjakaupan tulevaisuuden.
Teoksessa kerrotaan myös Charlotten Lontooseen 1980-luvulla muuttaneiden äidin ja tädin tarinaa. Sivujuoni kulkee vahvasti mukana avaten Charlotten lapsuutta, ja ennen kaikkea kirjakaupan omistaneen tädin tarinaa. Synkkä salaisuus on piinannut Charlotten jo edesmennyttä äitiä ja hänen sisartaan vuosikymmeniä.
Kun salaisuudet paljastuvat, Charlotte näkee maailman ja elämän uudella tavalla. Vuoden suremisen jälkeen Charlotten on tehtävä suuria päätöksiä, jotka eivät koske ainoastaan kirjakauppaa.
Kirjakauppa Thamesin varrella on nopeasti luettu hyvän mielen kirja. Henkilöhahmojen runsas määrä ei sekoita juonta, päinvastoin. Henkilöhahmot on kuvattu hyvin aidosti ja jokaisella on omat ongelmansa. Työympäristössä on monenlaisia persoonia, jotka tuovat toistensa elämään sisältöä.
Kirjan juoni etenee sopivalla nopeudella, ja ympäristön kuvaukset ilahduttavat. Erityisesti kirjakaupan ja sen olemuksen luonnehdinta saa lukijan miltei aistimaan, miltä satavuotias kirjakauppa näyttää.
Feelgood-genreen asettuva, romantiikkaa ja huumoria sekä ongelmien ratkomista pursuava kirja on kuitenkin vähän tylsä ja ennalta arvattava. Sivujuonessa haetaan hieman syvempiä sävyjä, mutta sekin sortuu kliseisiin. Loppuratkaisu ei ole tässä tyylilajissa juuri koskaan yllättävä, joten kuvailusta voi nauttia ilman pelkoa vaikeista juonenkäänteistä.