Koko Hubara: Bechi

Uusi orastava elämä herättää muistot henkiin

Koko Hubara on yksi tämän hetken mielenkiintoisimpia kirjoittajia. Hubara debytoi vuonna 2017 esseekokoelmallaan Ruskeat Tytöt. Hän on myös samannimisen verkkomedian perustaja. Hubaran esikoisromaanissa Bechi käsitellään aikamme kuumimpia teemoja: identiteettiä ja ulkopuolisuutta. Äidin ja tyttären välinen suhde nostaa esille rakkauden teeman raadollisen rehellisellä tavalla.

Bechi on graduaan valmisteleva kolmekymppinen nainen. Hän ilmoittaa äidillensä, Shoshanalle, olevansa raskaana. Tästä lähtee punoutumaan auki vuosikymmenten aikana kertyneitten tunteikkaiden psyykkisten patoumien vyyhti. Oman kiehtovan lisänsä tarinaan tuo Shoshanan aikoinaan kadonnut veli, joka poissaolostaan huolimatta on yhä läsnä.

Romaanin psykologisia ulottuvuuksia tavoitteleva kerronta kuvaa Bechin ja Shoshanan kokemuksia sukeltaen kauas heidän menneisyyteensä ja muistoihinsa. Kerronnan valinnat ovat toimivia ja ne luovat romaaniin monikerroksisuutta sekä edesauttavat tematiikan syvältä luotaavaa käsittelyä.

Identiteetin ja ulkopuolisuuden teemoja

Bechi ja Shoshana ovat ulkopuolisia suomalaisessa yhteiskunnassa. Shoshana kuuluu Suomen jemeninjuutalaiseen vähemmistöön, ja Bechi on ulkopuolinen äitinsä kautta. Ulkopuolisuus punoutuu yhtenä pääsäikeenä romaanin identiteetin teemaan, mikä on viime aikoina ollut paljon esillä kirjallisuudessa. Esimerkiksi Francis Fukuyaman teoksessa Identiteetti – arvostuksen vaatimus ja kaunan politiikka (2020) käsite politisoidaan.

Romaanissa identiteettikysymykset nousevat pintaan erityisesti kansallisuuskysymysten kautta. Herkullisia yksityiskohtia ovat hetkittäiset kielen vaihdokset suomesta hepreaan tai ranskaan teeman käsittelyn tehokeinoina.

Kirjan keskiössä on äidin ja tyttären välinen suhde, jota kuvataan raa’an rehellisesti – humoristisia sanavalintoja ja vertauksia unohtamatta. Äidinrakkaus mielletään usein pyhäksi ja täydelliseksi. Tätä kuvaa rikotaan romaanissa ja sille annetaan inhimilliset raamit. Bechi haluaisi nähdä kirjailijaäitinsä ennemmin ihmisenä kuin rooliodotuksen mukaisesti:

Mitään muuta mä en ole mutsille koskaan halunnut, kuin että se lakkaisi vihaamasta itseään niin jumalattomasti ja alkaisi elää sitä elämää, jota se oikeasti haluaa elää.”

Bechi on aiheeltaan ajankohtainen, monikerroksinen ja lukijaa puhutteleva teos. Aristoteelisen juonivetoisen romaanin vannoutuneille ystäville Bechi ei välttämättä ole mieluisin valinta romaanin psykologisten painotuksien ja kerronnallisten valintojen vuoksi. Tutustumisen arvoinen romaani se on niille uteliaille sieluille, jotka etsivät ajankohtaisiin aiheisiin pureutuvaa, monikerroksista, jopa kantaaottavaa luettavaa.

Bechi
Koko Hubara

Otava
208 sivua


LISÄÄ JUTTUJA:

Transkriptio 3 - Sirpa Sarkijarvi Sinä vuonna 1918