The Guardian Angel – Suojelusenkeli

Tositapahtumiin perustuva hypnoosimurhatrilleri

Hardrup ampuu pankkiryöstön yhteydessä kaksi ihmistä ja pakenee. Silminnäkijät sanovat hänen käyttäytyneen kuin transsissa. Tapausta alkaa tutkia Olsen Köpenhaminan poliisista. Hän saa pian selville, että Hardrup on aikaisemmin ollut vankilassa samaan aikaan Nielsenin kanssa, joka on hypnotisoinut häntä vankila-aikana.

Pian Olsen alkaa epäillä, että Nielsen on hypnotisoinut Hardrupin ryöstämään pankin. Kun Hardrup kertoo toimivansa salaperäisen suojelusenkelin ohjeiden mukaan, epäilee Olson nimenomaan Nielsenin olevan tämä suojelusenkeli. Mutta kuinka todistaa hypnoosi maailmassa jossa monikaan ei siihen usko ja miten vapauttaa henkilö hypnoosista?

Tutkimusten aikana Nielsen tutustuu Olsonin vaimoon Marieen, joka kiinnostuu tapauksesta ja lupautuu auttamaan miestään tutkimuksissa hankkiutumalla Nielsenin lähelle. Mutta onko tämäkin vain Nielsenin juoni? Mukaan tutkimuksiin tulee myös psykiatri Dabrowski, joka on entinen hypnoosien showmies. Pian Olson huomaa olevansa tilanteessa, jossa mikään ei ole siltä miltä näyttää ja mihinkään ei voi luottaa – lopulta ei edes omaan mieleensä.

Mielen hallintaa ja manipulointia

Arto Halonen on kirjoittanut psykologisen romaanin yhdessä Kevin Frazierin kanssa. Tämän romaanin lisäksi Halonen ja Fahler ovat kirjoittaneet elokuvakäsikirjoituksen, jonka pohjalta Halonen on ohjannut 29. maaliskuuta ensi-iltansa saavan trillerin The Guardian Angel.

Sekä romaani, että elokuvat ovat fiktiivisiä kertomuksia, mutta ne pohjautuvat tositapahtumiin. Hardrup-Nielsenin-tapaus on ainutlaatuinen, sillä se on ainoa kerta kun oikeus on katsonut, että ihminen on hypnotisoitu ryöstämään ja tappamaan.

Kirjan lopussa Halonen avaa hieman taustatutkimuksia. Mielenkiintoista on esimerkiksi se, että Halonen on tavannut Hardrupin ja haastatellut häntä. Alun perin Halonen kiinnostui tapauksesta jo 1990-luvun alussa luettuaan Jarl Fahlerin kirjasta Hypnoosi lyhyen kuvauksen tapahtumista.

Tositapahtumiin perustuva romaani on varsin mielenkiintoinen ja se saa lukijan pohtimaan hypnoosin mahdollisuuksia ja samalla arvuutella, mitä tarinan taustalta paljastuu. Ketkä kaikki joutuvat hypnoosin uhreiksi ja onko mahdollista purkaa hypnooseja ja pelastaa sen vaikutukseen joutuneet.

Kirja saa myös pohtimaan hypnoosin voimaa ja miettimään sen vaarallisuutta. Mieleen nousee kysymyksiä, kuten kuinka paljon mieltä voidaan hallita ja kuinka vaarallista se voi olla.

Usein sanotaan, ettei ihminen tee hypnotisoitunakaan mitään mikä on hänen moraaliaan vastaan. Kirja sen sijaan tarjoaa ajatuksen, että mieltä voi manipuloida ja ihminen voidaan saada tekemään jotain mitä hän ei normaalisti tekisi.

Kirjassa mieltä manipuloidaan valheellisten tarinoiden kautta. Sitä voi peilata myös tämän päivän maailmaan, jossa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi uutisiin ja pohtia manipuloidaanko niissä käsitystemme maailmassa ja näin mieltämme. Tai miten me pyrimme vaikuttamaan muihin ihmisiin tarinoillamme tai yksinkertaisesti sillä mitä jätämme kertomatta. Lopulta kaikki tiivistyy ajatukseen – kuka hallitsee mieltäsi?

The Guardian Angel – Suojelusenkeli
Kevin Frazier & Arto Halonen

WSOY
Sivuja: 307


LISÄÄ JUTTUJA: