Yön sankarit: kasvoja punaisen köyden takaa

17.11.2015
Teksti:
Fiilis: Avartava

Portsareiden ja vahtimestareiden työtä pidetään usein kakkosluokan hommana tai ei työnä ollenkaan. Usein mielikuva näistä ravintoloiden ja tapahtumapaikkojen ovilla seisovista miehistä on hyvin järkähtämätön; testosteronille tuoksuva kehonrakentaja, jolle ei passaa sanoa mitään puolesta tai vastaan, koska eivät he kuitenkaan mitään ymmärrä – tai kuuntele. Portsareihin harvoin suhtaudutaan neutraalisti, heitä joko rakastetaan tai inhotaan.

Tätä mielikuvaa alleviivaavat myös pokejen omakohtaiset kertomukset, joita valotetaan Yön sankarit – kasvoja punaisen köyden takaa -kirjassa. Moni ovimies sanoo, ettei heidän tekemistään pidetä oikein minään ja heitä halveksitaan. Kirjan lukemisen mielikuva työstä ja miehistä kuitenkin laajenee ja laajenee myös uusiin suuntiin. 15 pitkän linjan portsaria kertoo kirjassa omin sanoin tarinansa; historiansa, kuinka päätyi työhön, toimintatavoistaan, kohtelustaan, väkivaltaisista asiakkaista ja monesta muusta elämän osa-alueesta.

Poket vaikuttavat varsin tavallisilta miehiltä. Usein heitä yhdistää samanlainen supliikki ja pitkähermoinen mielenlaatu. Kaikki tahtovat olla asiakkaiden kanssa tekemisissä, taata ravintolan turvallisuuden ja tehdä työtä öisin. Joskus heitäkin pelottaa, mutta he eivät näytä sitä. Moni ei ole juurikaan opiskellut peruskoulun jälkeen. Elämänkoulu on opettanut sen, mitä moni ei vuosien lukemisellakaan ymmärrä tavallisesta elämästä tai ihmisen käytöksestä, eikä näitä asioita voi aina koulutuksen kautta edes oppia. Miehiä yhdistää tietynlainen herrasmiesmäisyys, myös kamppailulaji- tai voimaharjoittelu – ylipäätään urheilullisuus.

Kirja kertoo hyvin avoimesti myös tapahtuneista väkivaltaisuuksista ravintoloissa ja niiden läheisyydessä. Juottoloihin on yritetty päästä puukkojen, pyssyjen ja moottorisahojen kanssa. Onpa eräs poke saanut jopa luodin selkäänsä ja menettänyt työkykynsä pitkäksi aikaa. Homma ei sovellu jokaiselle – sitä painottaa myös jokainen kirjaan haastatelluista kymmenen suomalaiskaupungin kuuluisimmista portsareista.

Kirjan on kirjoittanut päätöikseen Nelosen uutisia toimittava Teemu Potapoff, joka on itsekin pitkän linjan ovimies. Omaa tarinaansa portinvartijana hän ei kuitenkaan kerro. Kirjan idea syntyi, kun freelancer-valokuvaaja ja kirjan kuvittanut Julius Konttinen halusi kuvata portsareita työssään, idea jäi hautumaan ja muuttui myöhemmin kirjaksi. Aiheesta on julkaistu aiemminkin samantyylinen teos Poket – miehiä ovella 1955–2008 (Sakari Luoma, Johnny Kniga, 2008). Yön sankarit -kirja päivittää nykyhetkeen tietoutta portsarien toiminnasta hienon eläväisen kuvamateriaalin kera.

Yön sankarit: kasvoja punaisen köyden takaa
Teemu Potapoff

Docendo
Sivuja: 205


LISÄÄ JUTTUJA:

Stella Polaris lavalla