Vuolijoen kesäteatterissa hilpeän koominen Putkinotko viihdyttää katsojia

11.07.2017
Teksti:
Kuvat:
K

Vuolijoen kesäteatteri Pentinpurolla muuttuu Putkinotkoksi kesällä 2017. Siellä eletään kaunista kesäpäivää, jossa ronski huumori on osa saunamökissä elävän perheen arkea. Esityksessä ei kaunistella elämänmenoa, vaan katsojan on hypättävä tämän tavallisen perheen päivän kulkuun mukaan.

Joel Lehtosen Putkinotkon juoni on yksinkertainen – tai oikeastaan sitä ei edes ole. Tarina kertoo yhdestä tavallisesta kesäpäivästä Putkinotkon tilalla 1900-luvun alkupuolella. Lehtosen pikkutarkkaan kuvaukseen mahtuu valtava määrä tapahtumia ja kuvauksia, ja on lähes mahdotonta kuvitella, että kirjan tapahtumat sijoittuvat vain yhdelle päivälle. Sama käy ilmi näytöksestä, jossa ollaan varsin uskollisia alkuperäiselle tarinalle, tapahtumien seuratessa toisiaan, miettii kuinka tapahtumarikkaaksi päivä lopulta muodostuukaan.

Sinänsä Putkinotkon mäkitupalaisen Juutas Käkriäisen kyllästyminen modernin aikakauden kiireeseen on kuin tätä päivää. Näytelmän ytimessä onkin Juutaksen filosofinen pohdinta; ”Miksi maailmassa pitää olla rikkautta ja köyhiä ja kaikesta vastineena pitää olla passailu”. nämä pohdinnat puhuttelevat edelleen. Kaikkein vaikeinta Juutakselle on toimeen tarttuminen ja esityksessä Juutaksen roolissa Hannu Nissinen onkin aina aloittamaisillaan tai ainakin miettii aloittavansa jotain työtä.

Putkinotkossa Juutaksen saamattomuuden vastakohtana on hänen vaimonsa Rosina, joka leiskuu ja räiskyy. Kieltä ei säästellä kun Rosina komentaa lapsiaan toimiin. Pentinpurolla Rosinan roolissa loistaa Katariina Rajala ja rooli on kuin hänelle tehty. Hänen roolisuoritus on yksi esityksen kantavia voimia, kuten Rosinan voimalla ja sisulla pidetään koko Putkinotkon väki ja asumukset pystyssä.

Erityisesti tässä esityksessä huomioin nuorempien näyttelijöiden onnistumisen Juutaksen ja Rosinan lasten rooleissa, useaan otteeseen heidän kinastelunsa ja kiusoittelu oli niin aitoa kuin se vain voi olla. Putkinotkon lasten mukana pyörähdellään pihamaalla, leikitään ja saavat hekin oman osansa tilan töistä ja on heilläkin omat murheensa.

Kesäteatterinäytelmässä ei ole monimutkaisia juonikuvioita vaan tärkeämmiksi nousevat tapahtumat, jotka vaativat suurta roolia näyttelijöiltä, sillä eri kohtauksilla he luovat esityksen. Tapahtumia tässä esityksessä todellakin riittää ja näyttelijöitä tulee ja menee lavalla koko ajan tapahtumien seuratessa toisiaan. Vuolijoen kylä on onnistunut kasaamaan porukan, joka suoriutuu loistavasti parituntisesta esityksestä. He saavat yleisön nauramaan putkinotkolaisten kommellusten mukana.

Tämä on kesäteatteria aidoimmillaan, jossa innokas harrastajaporukka onnistuu luomaan viihdyttävän esityksen. Vuolijoella kannattaa pyörähtää Putkinotkon tunnelmissa. Esitykset Vuolijoen kesäteatterissa 16. heinäkuuta saakka.
LISÄÄ JUTTUJA:

Joutsenlampi Rakkautta Juha Vuorman Vanha revolverimies -maalaus. Revolverimies seisoo trenssitakissa joen varrella. Päässä ajokoirahattu ja olkapäällä talitiainen.