Voro

15.08.2016
Fiilis: seikkailullinen

Liken julkaisema Voro on toimintaa täynnä oleva seikkailukertomus Lilja-nimisestä nuoresta varkaasta, joka pistää nokkansa paikkoihin, mihinkä se ei kuuluisi. Teos on tekijänsä Janne Kukkosen ensimmäinen sarjakuvajulkaisu ja sen johdosta todellinen yllättäjä laatunsa puolesta.

Mitä tapahtuu kun taitava, mutta yli-innokas ja saamiinsa keikkoihin tyytymätön nuori Lilja varastaa kiltamestarin taskusta itselleen hieman haastavamman tehtävän? Ei mitään hyvää, ehkä, mutta lukijoille se tarjoaa erittäin toiminnantäyteisen ja hauskan seikkailukertomuksen nuoren voron edesottamuksista.

Fantasiamaailma jossa Lilja elää, on melko synkähkö: sotaa ja kurjuutta, poliittista keinottelua ja kaikkea mitä voi asetelmilta toivoa. Sarjakuvan kieli ja toiminta on myös ilahduttavan rujoa, se ei ole mitään k-18-materiaalia tietenkään, mutta kuitenkin sen verran karskia, ettei se tunnu lapsille siloitellulta ja sellaiseksi tehdyltä, ettei nyt kenellekään vain tule paha mieli. Uskonnollista hulluuttakin on tarjolla punakaapuisten paloheimojen taholta. En tiedä olenko ainoa, mutta jostakin syystä Voron maailmasta tuli minulle todella vahvasti mieleen klassisen PC-pelin Thief: The Dark Projectin maailma.

Pidän suuresti Janne Kukkosen piirrostyylistä, hahmot ovat hyvin eläväisen näköisiä ja persoonallisia. Enemmän toimintaa sisältävät kohtaukset ovat myös kuin katsoisi animaatiota, jossa vaan mieli täyttää ne väliin jäävät tyhjät kohdat. Tämä ei olekaan yllätys, sillä Kukkosella on taustaa animaatio-ohjaajana ja se kyllä näkyy positiivisella tavalla teoksessa.

En osaa sanoa, toimisiko sarjakuva värillisenä vielä nykyistä paremmin, koska tuntuu siltä, että Liljan fantasiamaailma on värien kyllästämä paikka ja värillisenä sarjakuva voisi toimia oikein hyvin. Mustavalkoisuus toisaalta tuo tietynlaista synkkyyttä sarjakuvalle ja hautaholvit, pimeät kapakat ja muut vaikuttavat tällaisenaankin erittäin uhkaavilta ja salaperäisiltä.

Sehän nyt on selvä, että Voroa ei voi kuin suositella fantasiasarjakuvista pitäville, sekä nuoremmille että myös vanhemmille lukijoille. Mitä sitä nyt vielä voisi lyhyesti sarjakuvasta sanoa, se on hauska, jännä, toimintaa täynnä ja jättää kaipaamaan jatkoa ja odottamaan josko Lilja seikkailisi vielä uudestaankin!

Voro
Janne Kukkonen

Like kustannus
Sarjakuva-albumi


LISÄÄ JUTTUJA:

Kabaree kalevala: Batsinthe Belfry Westend