Virpi Hämeen-Anttila: Kalman kevät

Kuolemaa ja rakkauden ratkaisuja 1920-luvun Helsingissä

Kalman kevät jatkaa Virpi Hämeen-Anttilan historiallista dekkarisarjaa tutuilla kuvioilla: Karl Axel Björk saa tutkittavakseen uuden mysteerin, jonka ratkaisu vaatii sekä älyä että psykologista ihmistuntemusta. Vaatimattomista oloista ponnistanut Björk tasapainoilee 1920-luvun yhteiskuntaluokkien välillä. Murhatutkimukset vievät lukijan seikkailemaan Helsingin katujen lisäksi myös lyhyesti Viipuriin.

Onnistunut etsivä kiinnostaa

Hämeen-Anttilan Björk-sarja on edennyt jo seitsemänteen osaan ja Kalman kevät jatkaa siitä, mihin edellinen päättyi. Sarjaa lukiessa on välillä tuntunut, että Björkin yksityiselämä junnaa paikallaan. Päähenkilön muistelu uusimman osan alkupuolella osoittaa kuitenkin mielikuvan vääräksi: hän on tutustunut Axenskiöldeihin, ryhtynyt ratkomaan vakavia rikoksia, siirtynyt Gustav-sedän liikeyrityksen apulaisjohtajaksi ja jossain välissä rakastunut ja menettänyt rakkaansa.

Pysähtynyt vaikutelma syntyy Björkin pohdiskelevasta luonteesta sekä jahkailevasta mielenlaadusta, erityisesti naisten suhteen. Hän on muut huomioiva herrasmies, mutta sisäisesti kovin epävarma. Pelkuruus on pahasta, mutta sitoutuminen vaikeaa. Kaikkea ei voi saada, mutta mistä tietää, mikä on oikea valinta?

Kirjailija on osannut luoda päähenkilöstään mielenkiintoisen ja tunteita herättävän. Turvallinen ja luotettava herrasmies sonnustautuu tilanteen vaatiessa valeasuun, tyrmää vastustajansa jujutsu-liikkeellä tai hyödyntää rikollisen kohtaamisessa lempeää psykologiaa. Taitavan, tahdikkaan ja miellyttävän kuoren alla on myös pelkoa, heikkoutta ja turhamaisuutta.

Aito tunnelma ihastuttaa

Yhtenä kirjasarjan kantavana vahvuutena on Hämeen-Anttilan nostalginen ajankuvaus, joka ihastuttaa edelleen. Tekstin joukkoon ripotellut vanhahtavat sanat sekä kulttuurielämysten ja ympäristön yksityiskohtainen kuvaus tuntuvat aidoilta.

Rikoksen juonellinen anti voi olla lukijalle tällä kertaa pienoinen pettymys, sillä Kalman kevät ei millään yllä esimerkiksi huikean Tiergartenin teurastajan tasolle (2018). Sivuhenkilöt ja rikoksen puitteet ovat tylsähköt eikä kirjailija hyödynnä mysteeriin liittyvää henkimaailmaa ja teosofisia vivahteita aivan tarpeeksi. Onneksi loppu huipentuu jännittävästi.

Kalman kevään tapahtuvat enteilevät suurta muutosta Björkin tulevaisuudessa. Aika näyttää, mitä kirjailijalla on mielessään.

Kalman kevät
Virpi Hämeen-Anttila

Otava
e-kirja


LISÄÄ JUTTUJA:

Naisen Logiikka Virpi Pietikäinen