Vihainen leski – komedia elämästä

Perkele, elämä on tässä!

04.11.2019
Teksti:
Kuvat:
Kati Leinonen

Ullis on elänyt elämänsä odotusten mukaan: mennyt naimisiin, saanut kaksi lasta, hoitanut kodin ja lapset ja lopulta toiminut vuosia miehensä omaishoitajana. Elämä ei kuitenkaan ole tuonut onnea ja nyt kun hän on jäänyt leskeksi, on edessä uusi elämänvaihe. Hän ei ole koskaan elänyt niin kuin olisi itse halunnut. Nyt on aika laittaa itsensä etusijalle ja aloittaa elämä uudella tavalla.

Ensimmäistä kertaa elämässä Ullis on vapaa päättämään itse, hän voi tehdä mitä itse haluaa ilman, että täytyy miettiä muiden tarpeita. Ja tätä vapautta hän päättää käyttää. Lapset kuitenkin kiinnostuvat yhtäkkiä äitinsä elämästä – tai ainakin odottavasta perinnöstä. Ulliksella ei kuitenkaan ole mikään aikomus muuttaa palvelutaloon tai hyysätä lapsia perintömökillä. Vihainen leski ottaa häpeilemättä ohjat omiin käsiinsä. Apuun rientävät ystävät, jotka luotsaavat Ullista senioridiscoon, hotjoogaan ja treffeille.

Oulun teatteri – Vihainen leski. Kuvassa Anneli Niskanen, Tuula Väänänen, Mirjami Kukkola ja Pentti Korhonen, kuva © Kati Leinonen

Näytelmä koskettaa yleisöä

Oletko sinäkin elänyt niin kuin kaikki olettavat sinun elävän? Esityksen tutusta elämänkaaresta – avioliitto, lapset, mökki, syöpä ja omaishoito – on helppo löytää yhtymäkohtia omaan elämään. Näennäisesti kaikki on hyvin. Mutta onko elämä koskaan ollut sitä mistä unelmoi?

Tarina kertoo itsenäistymisestä ja uuden suunnan löytämisestä elämän viimeisellä vuosikymmenellä. Myös nuoremmat katsojat voivat samastua tähän itsenäistymiseen ja toisaalta hyvävointisten vanhusten tahtoon elää. Vihainen leski on vihainen eletylle elämälle, mutta ennen kaikkea hän on vihainen muiden odotuksille. Hän haistattaa pitkät sille ja päättää elää nyt. Näytelmässä on pohjimmiltaan kyse rohkeudesta viimeinkin elää.

Esityksessä hyödynnetään paljon musiikkia: karaokessa raikaavat tutut nostalgiset suomihitit ja diskobiisit menneiltä vuosikymmeniltä. Yleisö villiintyykin jo esityksen alussa taputtamaan rytmikkäästi musiikin tahtiin. Myös väliaplodeja tulee useita kertoja näytelmän aikana.

Vihainen leski on Oulun teatterin suuria näytelmiä

Vihainen leski on kokonaisuudessaan upea! Näytelmä on hauska, koskettava ja syvällinen komedia. Se pureutuu elämän suuriin kysymyksiin, ja samalla siinä ollaan kuitenkin niin peruskysymysten äärellä, että siihen on helppo samastua. Tämä on varmasti yksi syy, miksi yleisö on niin tiiviisti esityksessä mukana.

Oulun teatteri – Vihainen leski. Kuvassa Anneli Niskanen ja Annina Rokka, kuva © Kati Leinonen

Vihaisen lesken Ulliksen roolissa Anneli Niskanen on loistava! Hän on uskottava ja koskettava. Kielenkäyttö on ronskia ja hulvatonta ja tämä käy ilmi heti näytelmän alussa. Myös muut roolisuoritukset ovat onnistuneita, ja etenkin hänen kaverinsa Hellu (Tuula Väänänen), Pike (Annina Rokka) ja Valtonen (Pentti Korhonen) tuovat esille ystävyyden tärkeyden. Lavastus on toimiva ja se muuttuu useampaan kertaan näytelmän aikana. Katsojat pääsevät vierailemaan niin Ulliksen kotona, baarissa kuin joogasalillakin.

Ennen kaikkea Vihainen leski muistuttaa, ettei koskaan ole liian myöhäistä toteuttaa unelmia. Elämä on tässä ja nyt – elä!

Näytelmä sai ensi-iltansa Oulun teatterilla 1.marraskuuta 2019. Esitykset jatkuvat 28.3.2020 saakka.




LISÄÄ JUTTUJA:

Viina, hermot ja rangaistukset Reunalla Kaapuveikko maalaus. Kaapuveikko seisoo lyhty ja pääkallo kädessään vuoren kielekkeellä. Kissa seisoo kaapuveikon vierellä.