Veitola

Kylässä Marian luona

Maria Veitola on monen tuntema toimittaja, joka viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on kirjoittanut satoja kolumneja eri lehtiin. Kirjaansa Veitola, hän on valinnut osan kolumneistaan ja hän käy läpi tekstejä avaten myös näiden kolumnien taustoja.

Kuten kirjan nimi Veitola antaa osviittaa, tässä kirjassa puhutaan Veitolasta itsestään. Kolumnit ovat hyvin henkilökohtaisia ja kertovat hänen elämästään ja siitä mitä hän on kokenut. Tarinat ovat niin iloisia kuin surullisia, osa hauskoja ja osa laittaa miettimään ihmisten julmuutta.

Kolumnit on jaoteltu aihealueittain, kaikki alkaa lapsuudesta ja nuoruudesta Pohjois-Karjalassa ja jatkuu varsin sekavaan aikaan Helsingissä. Sen jälkeen päästään äitiyteen, josta Maria myöntää, ettei varsinaisesti koskaan haaveillut perheestä.

Marian kuvaus työelämästä tuo varsin selvästi esille hänen työorientoituminen ja se kuinka työtunteja ei lasketa, vaan kaikki työ tehdään – vaikka ei oikeasti jaksaisi. Kirjan loppupuolella Maria avaa myös parisuhteita, tuoden niiden hyvät ja vaikeatkin puolet esille.

Tämä aihealueittain tehty jaottelu on varsin toimiva ja se tuo selkeästi esille hänen ajattelutavassa tapahtuneet muutokset vuosien myötä kuten myös se kuinka hän kasvaa aikuiseksi tekstien myötä. Vanhimmista kolumneista huokuu nuoren toimittajan epävarmuus ja oman paikan ja tilan etsiminen. Myöhemmistä teksteistä näkyy aikuisen naisen varmuus – ja toki toisinaan epävarmuus.

Pidin kirjasta ja Veitolan tavasta avautua ja paljastaa itsestään varsin paljon. Alkuperäisiin kolumneihin kirjaa varten lisätyt kommentit syventävät niitä ja avaavat niiden taustoja ja kertovat myös sen mitä Maria ajattelee noista asioista nykyään. Näin ne saavat pohtimaan aihetta välillä ihan eri perspektiivistä.

Tekstit tempaavat mukaansa ja välillä tekstit saavat pohtimaan ihmisten julmuutta, etenkin sitä kuinka julkisuudessa olevaa henkilöä arvostellaan ja kuinka julmia viestejä voi saada liittyen vaikkapa ulkonäköön.

Kolumnit ovat päiväkirjamainen kurkistus Veitolan elämään ja ajatuksiin. Veitolan kirja on koskettava, suora ja hän avaa ja kommentoi rohkeasti tekstejään ja tuo esille kipeitäkin ajatuksia. Parasta kirjassa on se kuinka hän kirjoittaa elämästään sellaisena kuin se on.

Veitola
Maria Veitola

Johnny Kniga
Sivuja: 351


LISÄÄ JUTTUJA:

Tuulesta temmattu elämä Selviytyjät – kirja elämästä