Uuden aikakauden profeetta

Rakkaus on laki, rakkaus tahdon alla

Salakirjat on jälleen tehnyt merkittävän kulttuuriteon julkaistessaan Aleister Crowleyn kootut kirjoitukset yksiin kansiin.

Edward Alexander ”Aleister” Crowley (12. lokakuuta 1875–1. joulukuuta 1947), oli Suureksi Pedoksikin nimitetty 19. vuosisadan okkultismin edelläkävijä. Hän oli myös maagikko, vuorikiipeilijä, taitelija, runoilija, nero tai hullu – mutta joka tapauksessa koko länsimaiseen kulttuuriin lähtemättömästi jälkensä jättänyt mies. Hän on tuttu paitsi okkultismiin perehtyneille myös useimmille populaarikulttuurin kulttihahmona. Ozzy Osbournen kappale Mr Crowley ja lukuisat elokuvat, kirjat ja sarjakuvat ovat saaneet innoituksensa tästä aikaansa verrattoman paljon edellä olleesta visionääristä, jota voitaneen pitää koko nykyajalle tyypillisen individualismin esikuvana.

Uuden aikakauden profeetta – Aleister Crowleyn koottuja kirjoituksia on upea korusidos, jonka punakultaiset kannet antavat kirjalle tietynlaista arvokkuutta. Teos jakaantuu kirjan toimittajan M.A. Meretvuon esipuheen jälkeen yhteensä kahteenkymmeneenkahteen osaan, jotka sisältävät keskeisimmät Crowleyn tekstit. Crowleyn kirjoitukset on jaettu neljään luokkaan, joista merkittävimmät ovat A-luokkaan kuuluvat Theleman ”Pyhät kirjoitukset”. Niistä tunnetuin ja tärkein on Liber AL vel Legis eli Lain Kirja. Crowley on kertonut kirjoittaneensa tekstit Lain Kirjaan 8.–10. huhtikuuta vuonna 1904 Egyptin Kairossa. Tekstin hänelle saneli Aiwass-niminen henkiolento tai suojelusenkeli, eli ”korkeampi itse” kuten Crowley oli myöhemmin kertonut. Tämä kirjoitus oli alku Crowleyn kehittämälle Thelema-uskonnolle. Muut luokat B, C ja D koostuvat Crowleyn tutkimuksista, ohjeista ja rituaalien harjoittamiseen liittyvistä kirjoituksista.

Jotta kirjan lukija pääsee Crowleyn kirjoituksiin sisälle, on hänen syytä tuntea ainakin Theleman keskeisimmät teesit: ”Tee mitä tahdot” ja ”Rakkaus on laki, rakkaus tahdon alla”. Thelemassa uskotaan, että kaikki todellisuus ja sen tapahtumat ovat tulosta aika-paikka-jatkumo Nuitin ja ”Elämän ja Viisauden prinsiippi” Haditin välisestä vuorovaikutuksesta. Tämä vuorovaikutus synnyttää Tietoisuuden prinsiipin eli Ra-Hoor-Khuitin, joka puolestaan hallitsee olemassaoloa. Lain Kirjassa näitä prinsiippejä symboloivat egyptiläisen mytologian jumalhahmot.Theleman ajatuksena on että kaikki uskonnot pohjautuvat samaan totuuteen. Siksi eri uskontoihin tutustuminen ja niiden tutkiminen on tärkeä osa theleman harjoittamista siinä missä todellisen itsensä löytäminen ja toteuttaminen ovat tärkeimmät päämäärät elämässä, jota laki ” Tee mitä tahdot” käytännössä tarkoittaa. Suomessakin toimii kansainvälisen Thelemaa harjoittavien Ordo Templi Orientis -järjestön alajaosto, ja ympäri maailman thelemiittejä arvioidaan olevan vähintään satoja tuhansia.

Pyhien kirjoitusten jälkeen seuraavat osat ovat edellä mainittujen kirjoitusten pohdintaa, selventävää ja kommentaareja sisältävää tekstiä. Sen jälkeen seuraavat rituaalit ja erilaiset käytännön harjoitteet ja ohjeet thelemiiteille. Crowleyn ajatusmaailma ja edistyksellinen ajattelu avautuu parhaiten juuri näissä pohdiskelevissa ja ohjeistavissa teksteissä. Kirjoituksista peilautuu selkeästi koko 1900-luvun alun henkisen liikehdinnän vaikutus, yksilöllisyyden arvostus ja ritualistisuuden tärkeys oman itsen kehittämisen välineenä . Crowleyn aikaanhan spiritismi ja magian harjoittamisen eri muodot länsimaissa suosittuja yläluokan viihdemuotoja jo 1800-luvun puolelta lähtien, puhumattakaan tuona aikana tapahtunutta suurta esoteerisen ajattelun nousua esimerkiksi Blavatskyn ja Gurdieffin innoittamina.

Crowleyn yläluokkainen tausta ja vähintäänkin kosmopoliittinen ja suorastaan uskomaton elämä antoivat varmasti osaltaan aineksia ja aivan toisenlaista näkökulmaa elämään kuin Crowleyn aikalaisena eläneellä keskiluokkaisella, jumalaa pelkäävällä ja työnsä ikeen alla tuskailevalla tavallisella tallaajalla koskaan voisi olla. 1900-luvun alun sovinnaisuuden keskellä bi-seksuaali, taiteita, joogaa ja matkustelua ympäri maailman harrastanut Crowley ei millään mittapuulla ollut mitenkään tavallinen. Ei siis ihme että Crowley oli jo elinaikanaan maailmankuulu. Kehittämänsä Theleman lisäksi Crowley on ollut ja on edelleenkin esikuva muun muassa taitelijoille ja muusikoille. Crowley lienee tyytyväinen siellä jossakin, sillä hänen perintönsä elää paitsi hänen teksteissään myös nykypäivän kulttuurissamme yhä vahvasti. Siksi Uuden aikakauden profeetta – Aleister Crowleyn koottuja kirjoituksia avaakin silmät näkemään monia nykypäivän asenteita ja arvomaailmoja aivan uudella tavalla.

Olipa Crowleyn tekstien sisällöstä ja niiden merkityksestä mitä mieltä tahansa, ovat Crowleyn kirjoitukset monella tasolla todella monipuolisia ja mitä kiehtovimpia. Ja kyllä ne herättävät myös lukijansa pohtimaan omaa tarkoitustaan tässä ajassa ja paikassa.

Kirjan sisällysluettelo:

Toimittajan esipuhe
Johdanto Lain Kirjan vuoden 1938 painokseen
Liber AL vel Legis
Liber B vel Magi
Liber Porta Lucis
Liber Tzaddi vel Hamus Hermeticus
Liber Cheth vel Vallum Abigni
Mestari Therionin sanoma
Vapauden Laki
Velvollisuus
Koskien kuolemaa
Theleman metodi
Lege Libellum
Liber OZ
Liber Librae
Liber E vel Exercitiorum
Liber Jugorum
Liber O vel Manus et Sagittae
Liber Resh vel Helios
Tähtirubiini
Tähtisafiiri
Feeniksin messu
Gnostinen messu

Uuden aikakauden profeetta – Aleister Crowleyn koottuja kirjoituksia
Toimittanut ja osittain kääntänyt M.A. Meretvuo

Salakirjat
Sivuja: 252
Lain kirjan kääntänyt ja käännöksen tarkastanut Antti P. Balk


LISÄÄ JUTTUJA: