Ulla-Maija Paavilainen: Suurin niistä on rakkaus

Kirstin huikea elämä

Suurin niistä on rakkaus kertoo Kirsti Paakkasen tarinan. Kirja perustuu Ulla-Maija Paavilaisen tekemiin haastatteluihin. Paavilainen tuo teoksessa Paakkasen hyvin lähelle lukijaa, ja käyttää hänestä kaverillista muotoa Kirsti.

Kaikki alkaa pienestä vaatimattomasta mökistä Saarijärvellä. Kirstin lapsuus oli varsin vaatimaton, mutta hän osoitti liikevaistoa jo nuorena. Perheellä ei ollut rahaa koulutukseen, joten hän lähti 16-vuotiaana Helsinkiin ja aloitti vuosikymmeniä kestävän työuran.

Paakkasen ura urkenee, kun hän perustaa mainostoimisto Womenan. Vuosikymmenten mainosuran jälkeen hän myy yrityksen ja päätyy ostamaan talousvaikeuksissa kamppailevan Marimekon, ja saa sen menestymään.

Inspiroiva elämäkerta

Kirja piirtää kuvaa Paakkasesta kovana businessnaisena, jota ohjaa vaisto. Hän antaa kaikkensa työlleen. Teos raottaa myös hänen yksityiselämäänsä ‒ kuinka hän päätyi eroamaan rakastamastaan miehestä. Pariskunta ei saanut lapsia ja Kirsti halusi suoda miehelle perheen. Henkilökohtaiset tapahtumat saavat ymmärtämään, miksi hän antaa kaikkensa yrityksille, joissa työskentelee. Toisaalta kirjassa kuvataan myös sitä luopumisen tuskaa, kun hän luopuu yrityksistä, joiden eteen on työskennellyt kovasti.

Kirja on todella mielenkiintoinen ja Paakkasen elämäkertaa on ihana lukea. Tarina perustuu hänen haastatteluihinsa, joissa hän kertoo hyvin avoimesti elämästään. Kirjasta käy ilmi Kirstin vaativuus, viisaus ja sinnikkyys sekä se, ettei hän koskaan ole unohtanut vaatimattomia lähtökohtiaan, vaikka nauttiikin omaisuudestaan. Tarina on myös hyvin inspiroiva, Kirsti loi uran uskoen visioihinsa vaikeinakin hetkinä.

Ainoat, joita jäin kirjassa ihmettelemään ovat neljännen osan lyhyet luvut, joissa Kirstin tuntevat henkilöt kertovat hänestä parin sivun verran. Nämä ovat jotenkin irrallisia kokonaisuudesta, eikä niissä päästä lähellekään samaan syvyyteen ja tunteeseen kuin Kirstin haastatteluihin perustuvassa osassa. Kirjan loppu latistaa hienon kertomuksen, ja se ehkä kannattaa jättää lukematta.

Suurin niistä on rakkaus
Ulla-Maija Paavilainen

Otava
Sivuja 334


LISÄÄ JUTTUJA:

Henni Kitti, vesivärimaalaus. Jumalan viholliset. Euroopan noitavainojen historia.