Twin Peaks: Salattu historia

21.11.2016
Fiilis: innostunut

Metsä ovat mystinen ja pelottava paikka olla, kuten kaikki Twin Peaksinsä aikoinaan katsoneet varmasti tietävät. Tuli kutsuu ja polttelee meitä vanhoja faneja nyt oikein kunnolla, sillä sarjan paluu uuden tuotantokauden merkeissä on enää vain ajan kysymys. Mark Frostin kirjoittama Twin Peaks: Salattu historia onkin mitä mainiointa apetta tähän nälkään.

Heti alkuun varoitan, että arvostelu sisältää hieman spoilereita. Luonnollisesti pyrin aina välttämään suoraan spoilaamasta juonikuvioita, mutta koska kirjan sisältö pyörii oleellisesti tietynlaisten skenaarioiden ympärillä, joudun hieman sivuamaan aihetta myös arvostelussani.

Twin Peaksin luonneesta tekijäparivaljaksosta Mark Frost on se toinen kaveri David Lynchin ohella tietenkin, joten aihepiiri on hallussa. Frost onkin tehnyt vallan hyvää työtä Twin Peaksin kaupungin salaista historiaa käsittelevän teoksensa kanssa, sillä se vangitsi hyvin pariinsa ja olisin varmaan lukenut sen läpi samalta istumalta, jos vaan illassa olisi ollut enemmän tunteja käytettäväksi.

Kirjassa ei ole mitään varsinaisesti kerronnallista tarinaa selkeällä juonella, vaan se on FBI:n raportin muotoon tehty dokumentti, joka enemmänkin valottaa Twin Peaksin taustoja ja ilmiötä. Dokumentissa eräs FBI:n agentti käy kronologisessa järjestyksessä läpi mittavaa materiaalia, tehden omia huomioita kirjan marginaaliin, tehtävänään selvittää materiaalin koonneen ihmisen henkilöllisyys, josta Arkistoijana puhutaan.

Materiaalia on laajalti erilaisista lähteistä, kuten virallisia raportteja, vanhoja kirjeitä, lehtileikkeitä ja haastatteluja. Kaikki materiaali käsittelee ja liittyy jollakin tavalla Twin Peaksin kaupungin elämään tai siellä vaikuttaneisiin hahmoihin. Erilaisia dokumentteja on mukava käydä läpi kirjan tahdissa, mitä nyt jotkut käsin kirjoitetut kirjeet ovat välillä hieman vaikealukuisia. Kokonaisuudessa se ei kuitenkaan paljon menoa hidasta.

Yksi yllättävä piirre oli siinä, että kirja jättää – aivan kuin tarkoituksella – joitakin sarjassa olennaisia hahmoja ja tapahtumia mainitsematta. Toinen yllättävä asia oli kirjan suuri painotus UFO-tapauksiin ja vaikka aiheeseen viitataan hieman sarjassakin, saa nämä piirteet kirjassa aivan toisenlaisen painotuksen.

Kuinka paljon kirja on sitten kaanonissa tv-sarjassa jo nähtyjen ja tulevien jaksojen kanssa? Se on hieman epäselvää ja koska Twin Peaksista on kyse, netti on jo täynnä kaikenlaisia teorioita kirjankin sisällöstä. Joitakin asiavirheitä kirja sisältää, mutta sekin voi olla, että ne on aivan tarkoituksella tehtyjä. Onko niiden takana jokin toinen agenda? Mysteerit ja salaisuudet ovat siis vahvasti läsnä. Twin Peaks: Salattu historia saa kyllä odottamaan uusia jaksoja kieli pitkällä.

Twin Peaks: Salattu historia
Mark Frost

Otava
Sivuja: 368
Suomentanut: Riie Heikkilä


LISÄÄ JUTTUJA:

Totuus ja Valhe – Vladimir Vysotski Elämän Punainen Lanka – Tapani Tulla