Tuomas Kyrö: En juhli, Mielensäpahoittaja

Mielensäpahoittaja ei kyllä juhli!

10.12.2020
Teksti:
Kuvat:
WSOY

Tuomas Kyrö on kirjailija, pakinoitsija, sarjakuvien ja pilakuvien piirtäjä sekä tuottaja. Hän on myös panelistina MTV3:n Pitääkö olla huolissaan -ohjelmassa.

Mielensäpahoittaja esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 2010 julkaistussa romaanissa Mielensäpahoittaja. Dome Karukosken ohjaama elokuvasovitus sai ensi-iltansa vuonna 2014. En juhli, Mielensäpahoittaja juhlistaa kymmenen vuoden merkkipaalua.

Juhlavuoden kunniaksi uusia valituksen aiheita

Kyrön romaanissa ikänsä maanviljelijän töitä tehnyt Mielensäpahoittaja ottaa tuttuun tapaan kantaa suorapuheisella ja rehdillä tyylillään. Tällä kertaa mielipahan aiheet ovat juhlavuoden kunniaksi saatu lukijoilta.

Mielipahaa aiheuttavat muun muassa satsumassa oleva kivi, maanantain olemassaolo, se että naapuri tervehtii, kirjojen myyminen ruokakaupoissa ja vihreiden kuulien laittaminen konvehteihin.

Mielipahat vaikuttavat alkuun hyvinkin yksinkertaisilta, ehkä jopa lapsellisilta ja väkisin keksityiltä. Ne kuitenkin saavat pohtimaan niin tavallista arkea askarruttavia kuin laajempia, koko yhteiskuntaa koskevia kysymyksiä. Romaani on myös ajankohtainen, sillä se sisältää Mielensäpahoittajan oman kannanoton maailmanlaajuiseen pandemiaan ja sen hillitsemiseen.

Nyt on meneillään kulkutauti, silloin otetaan järki ja puhdistusneste käteen.”

Tuttua ja turvallista

Kirjan konsepti, jossa vanha jäärä vastailee lyhyesti ja nasevasti valituksiin vaikuttaa hieman kulahtaneelta – liian tutulta ja turvalliselta. Ehkä syynä on, että Mielensäpahoittajan valittamista ja valittamisen helppoutta on vaalittu Kyrön romaaneissa jo kymmenen vuoden ajan.

Huolimatta tästä Mielensäpahoittaja on suomalaisen valittamisen kulttuurin suunnannäyttäjä, johon on helppo samaistua. Hänen huomioihinsa ja toteamuksiinsa elämästä on helppo uppoutua ja niistä oppii vaivihkaa jotakin uutta.

Novellikokoelman suoraselkäisellä, perisuomalaisella tyylillä annetut vastaukset tarjoavat hauskoja huomioita elämästä ja ihmisistä. Ne hykerryttävät ja hauskuuttavat sekä ennen kaikkea viihdyttävät lukijaa seuraavaan teokseen asti.

Siksi sanon: tyydy. Kyllä ei elämästä pidä nauttia, mutta siihen on tyydyttävä. Valitusoikeutta ei ole.”

En juhli, Mielensäpahoittaja
Tuomas Kyrö

WSOY
152 sivua


LISÄÄ JUTTUJA:

Kay Scarpettan tutkimuksia : Riistetty Kabaree kalevala: Batsinthe Belfry