Toinen tuntematon

Miehet sodassa - mitä tapahtui kotona?

25.11.2017
Teksti:
Fiilis: Tuntematon

Väinö Linnan Tuntematon sotilas kertoo miehistä rintamalla, mutta mitä tapahtui samaan aikaan naisille kotirintamalla? Tähän kysymykseen vastaa 22 kirjailijaa, kukin omalla novellillaan teoksessa Toinen tuntematon.

Teos koostuu novelleista, joiden lähtökohtana on Tuntemattoman sotilaan naishahmot. Teoksessa äänen saavat niin Lyyti Rokka, Paloaukion lotta kuin Kariluodn rakastettu Sirkkakin. Kirja pyrkii antamaan toisenlaista näkökulmaa sotaan, nostaen naiset pääosaan. Miesten ollessa rintamalla, naiset pyörittivät arkea ja yhteiskuntaa. Sillä arkea ei voinut pysäyttää sodan jyllätessä, vaan lapset ja työt piti hoitaa, samalla kun pelko rakastetun, isän tai pojan kohtalosta pelotti.

Kotirintaman naiset, lotat sekä valloitettujen alueiden naiset tuovat monipuolisen ja kirjavan kuvan naisten asemasta ja ajatuksista sodassa. Novelleissa kerrotaan arjen lisäksi Tuntemattomasta sotilaasta tutuista mieshahmoista, mutta usein he avautuvat uudella yllättävällä tavalla – heitä kuvataan naisten silmin kaukana rintamalta. Tämä on välillä hyvinkin erilainen kuva verrattuna siihen, mitä heistä on maalattu Linnan teoksessa.

Kaikki novellit alkavat lainauksella Tuntemattomasta sotilaasta, josta selviää kenestä tutusta hahmosta ja hänen läheisistään novellissa puhutaan. Novellit käsittelevät samaa aihetta, joka sitoo ne yhteen, mutta mitään yhtenäistä tarinaa niistä ei muodostu. Ne ovat enemmän kurkkauksia perheiden elämään yhtenä sodan hetkenä. Myös tyylillisesti ne eroavat paljon toisistaan, niin kielellisesti kuin kerrontaratkaisuin.

Teoksessa on paljon vaikuttavia novelleja, osa niistä jää mieleen pitkäksi aikaa. Useassa novellissa nousee esille pelko, että pappi saapuu tuomaan kuolinviestiä. Samoin useassa novellissa on kirjeitä, joita lähetettiin rintamalle. Niistä käy hyvin ilmi, ettei kodin vaikeuksia haluttu kertoa, vaan pelkästään hyviä uutisia kirjoitettiin kirjeisiin, vaikka itse novellissa selviää, etteivät asiat kotona olleet ihan niin hyvin. Novelleissa nostetaan esille myös vähemmän puhuttuja aiheita, kuten se kuinka vaikeaa läheisille on ollut sotaoikeudessa tuomittujen nuorukaisten hautajaiset – siinä missä rintamalla kaatuneet saivat juhlallisen siunaamisen, tuomittujen omaisia odotti häpeä.

Kokonaisuudessaan teos on kiehtova kurkistus tuntemattomien naisten maailmaan. Se tuo monipuolisesti esille sota-ajan toisen puolen, josta on vuosien varrella kirjoitettu vähemmän kuin itse sodasta rintamalla.

Toinen tuntematon
Laura Gustafsson, Joel Haahtela, Antti Heikkinen, Venla Hiidensalo, Mikko Kalajoki, Katja Kettu, Tommi Kinnunen, Tapio Koivukari, Juha-Pekka Koskinen, Tuomas Kyrö, Sirpa Kähkönen, Taina Latvala, Jenni Linturi, Laura Lähteenmäki, Mooses Mentula, Inka Nousiainen, Riikka Pulkkinen, Niina Repo, Minna Rytisalo, Petri Tamminen, Tuula-Liina Varis & Hanna Weselius

WSOY
Sivuja: 376


LISÄÄ JUTTUJA:

Musta lipas Rotko Kaukosaarten Aino