Tarinoita suomalaisista tytöistä jotka muuttivat maailmaa

Tee mitä haluat!

Kuinka usein tytöille on sanottu, ”Et voi tehdä sitä. Et pysty siihen. Naiset eivät voi tehdä noin.” Toisaalta – ja onneksi, yhtä usein heidän lähipiiristään on löytynyt kannustusta ja heitä on kehotettu luottamaan unelmiinsa.

Tarinoita suomalaisista tytöistä jotka muuttivat maailmaa, sisältää 40 tositarinaa tavallisista suomalaisista tytöistä, joista kasvoi naisia, jotka vaikuttivat historian kulkuun kukin omalla tavallaan. Kirjan tekstit ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, mutta järjestyksessä luettuna tarinat johdattavat samalla aikamatkalle Suomen historiaan ja tarinoiden mukana eletään 1800-luvulta aina nykypäivään.

Kirjassa esitetyt naiset ovat olleet mukana kehittämässä kirjastolaitosta, lastensairaaloita ja edistämässä yleistä äänioikeutta. He ovat keksineet muumimukit, astiankuivauskaapit, tutkineet avaruutta, meriä ja aurinkoenergiaa. Yksi kirjan parhaista puolista onkin sen monipuolinen katsaus eri aloilla vaikuttaneisiin naisiin.

Tytöt tulevat hyvin erilaisista lähtökohdista, mutta heidän matkansa muistuttaa usein toisiaan. Unelmia ei ole saavutettu helpolla ja maailman muuttaminen on vaatinut päättäväisyyttä ja uskoa omaan asiaan. Heitä yhdistää myös se, että he ovat tehneet sitä mikä on kiinnostanut heitä itseään kaikkein eniten. Toki he ovat joskus epäonnistuneet, mutta he ovat kääntäneet lopulta tämän epäonnistumisen voitoksi.

Kirjassa on paljon tuttuja henkilöitä, mutta heidän taustoistaan löytyy yllättäviä asioita, sen vuoksi kirja on varsin mielenkiintoista luettavaa. Se avaa sitä miten Minna Canthista tuli kirjailija tai Helene Schjerfbeckistä taidemaalari. Tai miten Agnes Sjöbergistä tuli ensimmäinen naiseläinlääkäri, millainen tausta on hiihtäjä Siiri Rantasella tai oikeushammaslääkäri Helena Rannalla.

Opus muistuttaa lukijoita muutoksen mahdollisuudesta ja siitä, että pystymme usein paljon enempään kuin rohkenemme edes toivoa. Kannustaessamme niitä upeita pieniä tyttöjä ja poikia ympärillämme, kasvaa heistä ihmisiä, jotka voivat muuttaa maailmaa.

Tarinat on kirjoitettu satumuotoon ja siksi kirja sopii erinomaisesti myös lapsille. Lapsille luettaessa voi sanomaa vahvistaa kehottamalla lapsia unelmoimaan suuresti ja kysymään mitä sinä aiot isona tehdä ja samalla tukea heitä päämäärissä. Myös aikuiset lukijat löytävät kirjasta paljon mielenkiintoisia tarinoita ja sadunomaisuus tekee siitä mielenkiintoista luettavaa.

Tarinoita suomalaisista tytöistä jotka muuttivat maailmaa
Ida Salminen & Riikka Salminen

Kustantamo S&S
Sivuja: 277


LISÄÄ JUTTUJA:

Sotaleski Valokuva. Taiteilija Vuha Vuorma seisoo maalauksensa edessä. Pieni eläin