Syysprinssi

Tarina täytyi kertoa uudelleen

11.02.2017
Teksti:
Fiilis: Nostalginen

Syksyllä 2016 elokuvateattereiden ohjelmistossa ollut kotimainen draama Syysprinssi on nyt saatavilla myös kotikatseluformaatissa. Elokuva perustuu Anja Snellmanin (Kauranen) samannimiseen, pääpiirteissään omaelämänkerralliseen romaaniin, jonka WSOY julkaisi vuonna 1996. Elokuvan Syysprinssi on käsikirjoittanut ja ohjannut Alli Haapasalo. Pääosia näyttelevät Laura Birn (Inka) ja Lauri Tilkanen (Juhana).


Syysprinssi on tarina suuresta rakkaudesta, jonka voi kokea vain kerran elämässä. Tapahtumat sijoittuvat 1980-luvun kahteen ensimmäiseen vuoteen Helsingissä, kun uuden aallon laineet loiskuvat Vanhan kuppilassa ja kaikkialla muuallakin, missä nuori sukupolvi yrittää nousta suurten ikäluokkien partaradikaaleja vastaan punk-asenteella. ”Emme kannata ketään, emmekä mitään. Emme usko kehenkään emmekä mihinkään, paitsi itseemme, ja itseämme emme ota vakavasti.” – näin päähenkilö Inka julistaa elokuvan alkumetreillä Kulttuuriklubilla, samalla kun nuori esikoiskirjailija, Juhana saapuu paikalle. Perhetaustoiltaan täysin erilaiset yliopisto-opiskelija Inka ja kohukirjailija Juhana tapaavat toisensa ja löytävät yhteisen hullun rakkauden. He elävät kiihkeää taiteilijaelämää – kirjoittavat yhdessä, juhlivat rajusti ja rakastavat paljon. Tarinan edetessä Inkan persoona vahvistuu ja Juhanan heikkenee. Alun huuma muuttuu pettymyksen ja vihan kautta surumielisiksi muistoiksi, ja toisaalta surumielisyydeksi siitä, ettei enää muista. Elokuva on paitsi tarina rakkaudesta, myös tarina mielen sairastumisesta.

Todellisuuspohjaa

Syysprinssi-romaani on osittain fiktiivinen kahden kirjailijan, Anja Kaurasen ja Harri Sirolan rakkaustarina. Kirjassa heidät on nimetty Pupuksi ja Syysprinssiksi. Samat hellittelynimet ovat käytössä elokuvassakin, mutta Alli Haapasalo on halunnut antaa päähenkilöille myös ”oikeat” nimet; Inka ja Juhana. Uudelleen nimeäminen on hyvä ratkaisu, sillä se irtauttaa elokuvan enemmän omaksi teoksekseen. Vaikka molempien päähenkilöiden taustalla on oikeat julkisuuden henkilöt, katsoja pystyy eläytymään elokuvaan ilman, että mieli väkisinkin alkaisi vertailla sitä todellisuuteen. Laura Birn ei ehkä olisi ensimmäinen vaihtoehto, jos pitäisi miettiä näyttelijää esittämään Anja Snellmania, mutta Inkana Birn on vakuuttava. Kaija Pakarinen Inkan äitinä on saatu näyttämään juuri siltä miltä useimmat vanhat tädit 1980-luvulla näyttivät. Ainoastaan se jäi vähän harmittamaan, että parikymppisiä opiskelijoita näyttelemään on valittu yli kolmikymppisiä näyttelijöitä, vaikka esimerkiksi Paula Vesala (Aino) muuten uskottavasti suoriutuukin sivuroolistaan hillittömänä punkkarina.

Syysprinssissä tarina imaisee katsojan. Lopussa ei ole enää merkitystä oliko ratikkakohtaus kuvattu modernissa kulkuneuvossa tai käyttikö naiset jo vuonna 1980 leveitä olkatoppauksia, sillä suuren rakkauden edessä ei voi kuin hiljentyä. Elokuva Syysprinssi ei vaadi katsojaltaan taustatietoa romaanista, johon se pohjautuu, saati todellisista henkilöistä tai tapahtumista romaanin taustalla. Alli Haapasalo on onnistunut myös kuvaamaan hyvin uuden vuosikymmenen alun nuorten aikuisten turhautuneisuuden ja muutoshalun. Se muutos ei tainnut päästä koskaan kunnolla toteutumaan. Suurten ikäluokkien jälkeen syntynyt sukupolvi on joutunut odottamaan oman tarinansa esilletuonnin vuoroa kauan, alkaisiko se nyt tästä?

Syysprinssi

Future Film
Formaatti: DVD / Blu-ray


LISÄÄ JUTTUJA:

The Ouija Experiment Ehdoton valta