Syyskaudella teatteriin!

15.08.2017
Teksti:
Kuvat:
K

Oulun Kaupunginteatterin syyskauden avajaisia vietettiin 9. elokuuta. Saimme nähdä pätkiä tulevista esityksistä sekä kuulimme niiden taustoista. Taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen ja toimitusjohtaja Tuija Hyppönen kertoivat syksyn ohjelmasta ja teatterin uudistuksista.

Kaikki olivat silminnähden innostuneita ja tässä näytti olevan vilpitöntä tekemisen iloa. Tänä vuonna kantavana teemana on sukupolvien kohtaaminen. Teatterikausi käynnistyy jo perjantaina 18. elokuuta, kun pienellä näyttämöllä aloittaa Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja.

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun ymmärsin, että ihmisen elämä mahtuu yhteen pahvilaatikkoon…” Nyt Tuomas Kyrön luoma jäärä alkaa valmistautua jo viimeiselle matkalle. Ohjaaja Toni Wahlström kertoo, että tarinassa on hienoa sen monitasoisuus. Kirjaimellisesti kuolemanvakavista aiheista kerrotaan huumoria unohtamatta.

Hannu Pelkonen laittaa karvareuhkan päähän ja muuttuu ihmisestä Mielensäpahoittajaksi. Pelkonen astuu jo kolmatta kertaa jäärän saappaisiin, ja yleisöstä kuuluu huudahdus ”ainoa oikea Mielensäpahoittaja!” Lyhyen näytteen jälkeen tämä on helppo uskoa.

Mielensäpahoittaja

Mielensäpahoittaja

Suuren näyttämön avaa Rautatie, joka perustuu Juhani Ahon klassikkoromaaniin vuodelta 1884. Ohjaaja Heta Haanperä kertoo, että vaikka Aho tunnetaan realistina, tekstin todellisuus on nykylukijalle yhtä kaukana kuin 3000-luku. Näkemämme kohtauksen perusteella kyse ei ole ihan perinteisestä tulkinnasta. Musiikki ja tanssi vaikuttavat olevan suuressa roolissa. On mielenkiintoista nähdä, minne asti juna Matin ja Liisan vie – menneestä pois ainakin. Näytelmän ensi-ilta on 2. syyskuuta.

Rautatie

Rautatie

Moliéren Saiturin ensi-ilta on 28. lokakuuta. Tällä kertaa emme päässeet kokemaan Saiturin tunnelmia, mutta esitteessä luvataan kyseessä olevan entistäkin tuoreempi ja vauhdikkaampi versio. Ohjauksesta vastaa Kari-Pekka Toivonen. Saituri Harpagon roolissa nähdään kaikille tuttu Puntti Valtonen. Puntti nähdään nyt ensimmäistä kertaa näyttelijänä Oulun kaupunginteatterin lavalla.

Edellisellä kaudella Vinttikamarissa lapset hurmasi riemukas Lasse-Maijan etsivätoimisto. Tarina saa jatkoa, ja nyt ratkotaan Hotellin arvoitusta. Tältä uskaltaa odottaa paljon, sillä edellinen Lasse-Maija oli huolella toteutettu menestys. Lasten ja lapsenmielisten näytelmän ensi-ilta on 1. marraskuuta.

Suurella näyttämöllä jatkaa Pieleen meni ja pikisalissa Mika Nuojuan huikea monologi Pöljänpojan vakuutus.

Tasokkaita vierailijoita ja muuta ohjelmaa

Nousu arvioi kaupunginteatterin omat ensi-illat, mutta teatterilla tapahtuu paljon muutakin. Seniorisoppa ja Seniorifestivaali ovat pääosin tarkoitettu ainoastaan senioreille. Pikkujouluaikaan nähdään uudistuneessa Pikisalissa yleisön pyynnöstä Sellofaani ja syksyn aikana kuullaan myös monenmoista musiikkia. Teatterin sivustolta löytyy kattavasti infoa kaikista esityksistä ja tapahtumista. Tässä muutama poiminnan laajasta vierailuohjelmistosta:

Ismo Alanko Yksin, suurella näyttämöllä 21. syyskuuta. Elävä rocklegenda on yksin ja paljaimmillaan. Riisuttuja versioita valottavat Johanna Sipilän maalaukset, jotka heräävät eloon ja luovat taustan tarinoille.

Palvelija, uusintaesitys suurella näyttämöllä. Tragikoomisen tarinan kaikki roolit esittää Martti Suosalo.

Olavi Uusivirta: Il chante comme s’il n’y avait pas de demain. Olavi Uusivirran ensimmäinen konserttisalikiertue. Ensimmäinen puoliaika on intiimiä tunnelmointia ja toinen puoliaika on “näyttävämpi kuin koskaan”

Tärkein teatterikokemukseen vaikuttava parannus on suuren näyttämön uusittu PA-laitteisto. Saimme kuulla lyhyen demon, miten teatteri soi, ja komealta se kuulosti. Nähdään teatterissa!
LISÄÄ JUTTUJA:

Vaimo ja lapset Moottoripyörällä silkkitietä Oulusta Kathmanduun