Suuri peto! – Ylioppilasteatterin huikea spektaakkeli iskee tajuntaan

03.02.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Unohda kaikki, mitä tiedät Ylioppilasteatterista. Unohda kaikki, mitä tiedät teatterista. Unohda kaikki, sillä lupaan, että Suuri peto! on jotain aivan muuta. En tiedä mitä se on, mutta Oulun Ylioppilasteatterin houreinen uni Aleister Crowleysta on hieno kokemus.

Aleister Crowley (s. 1875) oli kirjailija, maagikko, hedonisti, mystikko ja paljon muuta. Kiistelty hahmo on toisille maailman pahin satanisti – toisille ihmisyyden ja rakkauden profeetta. Hänellä on ollut vaikutuksensa taiteeseen ja populaarikulttuuriin. Beatlesin, Ozzy Osbournen ja monen rap-artistin lisäksi suurin Crowleyn tuntija ja häntä koskevan aineiston kerääjä taitaa olla Oulussakin nähty Jimmy Page (Jesse Heikkinen). Led Zeppelin -kitaristi valitsi henkilökohtaiseksi luvukseen ihmisen luvun 666 esikuvansa mukaan.

Jos herra Crowley ei ole tuttu, hänen elämäänsä ja tekoihinsa ei ehkä kannata enempää tutustua ennen esitystä. Suuri peto! on tulkinta ja samalla monta tulkintaa herran elämästä. Mieli kannattaa muutenkin pitää avoimena ja antaa kaiken tulla vapaasti alitajuntaan.

Juho Tuovinen on nuori Crowley

Juho Tuovinen on nuori Crowley

Oulun Ylioppilasteatterin Suuri peto! on todellakin suurta teatteria. Kestoa on reilut kolme tuntia. Seitsemänhenkinen hieno live-bändi The Aeon loitsii Crowleyn sanomaa. Ohjaaja Toni Kandelin tunnetaan erityisesti räväkästä visuaalisuudestaan. Koettavaa on kaikille aistille hyvin paljon. Suuri peto! on visuaalista ilotulitusta, kovaa ääntä ja voimakkaita tuoksuja. Cyr-renkaalla vimmatusti pyörivä Nina Ervasti lisää kierroksia ja luo saatanallisen hypnoottista tunnelmaa.

Näyttelijöiltä vaaditaan todellista uskallusta ja heittäytymistä Kandelinin käsissä. Esityksessä ollaan monella tapaan alasti, mikä sopii temaattisestikin yhteen Crowleyn rajoja rikkovan sanoman kanssa. Juho Tuovinen ja Jarkko Remahl vakuuttavat nuorena- ja vanhempana Crowleynä. Tuovisen maaninen ja todella fyysinen roolisuoritus on hämmästyttävä.

Lavalla ja välillä sen ulkopuolellakin tapahtuu paljon. Aina en tiedä minne katsoisin. Keskittyisinkö etualaan, vai katsonko tapahtumia taustalla? Välillä seuraan The Aeonin soittoa ja laulua tai huomaan unohtuneeni ihailemaan Crowleyn jumalattaria. Kyse taitaa olla henkilökohtaisesta kyvystäni ottaa vastaan virikkeitä – ja naiskauneudesta toki.

Voimakas visuaalisuus loi välillä voimakkaan ja painajaismaisen tunnelman. Muutamat huumoriosuudet rikkoivat hieman illuusiota. Synkkänä ihmisenä olisin halunnut elää vähän tiiviimmässä maailmassa ja pysyä alusta loppuun pimeässä ja hurmeisessa unessa.

Suuri peto! on ainutlaatuinen teatteriesitys ja – kokemus. Crowleysta ei ole ennen tehty teatteria. Oulun ylioppilasteatteri tekee heti todella suuren ja rohkean spektaakkelin, jota on vaikea ylittää. Ylioppilasteatteri on omaksunut Kandelinin johdolla Crowleyn sanoman: ”Tee mitä tahdot on oleva koko laki”.

Esityksen jälkeen olo on tyhjä. The Aeonin progressiivinen musiikki jatkaa päässäni soimista. Mielessä kiertävät kehää sanat: ”Rakkaus on laki, rakkaus tahdon alla.”

Suuri peto!
Oulun Ylioppilasteatteri
Ohjaus ja käsikirjoitus: Toni Kandelin
Huom! viimeiset esitykset: 4.–6. Helmikuuta – torstaista lauantaihin klo 19.00 Valve-salissa.
Liput 25/17/10 euroa Valveen lipunmyynnistä.
K-16
LISÄÄ JUTTUJA:

Sirpa Särkijärvi, Transkriptio 6