SUPERNATURAL Club Oulun taidemuseossa

Monitaiteellinen kokemus elektronisen musiikin rytmissä

21.10.2021
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Lähestymme lauantai-iltana Oulun taidemuseota. Sateen ropinaa rytmittää etäinen basson jytinä. Astumme uteliaina sisälle musiikin ja valon välkkeeseen. Tunne on hetkessä lämmin, sillä taidemuseon aula on täynnä innostuneita ihmisiä.

SUPERNATURAL Club on juuri alkanut. Elävää kaupunkikulttuuria edistävä Oulu Urban Culture on muuntanut yhteistyössä taidemuseon kanssa tilan monitaiteelliseksi tapahtumapaikaksi ja klubiksi 16. lokakuuta.

Peter Landin teos Ihmelapsi on pelottava. Teoksen nimi ja kuvakieli kertovat erityisyydestä ja suurista odotuksista.

Tapahtumassa koetaan samalla kertaa kansainvälinen SUPERNATURAL – Samassa maailmassa -taidenäyttely, DJ-setti, lavarunoutta ja musiikkia yhdistävä Hiltunen & Sarja sekä elektronista musiikkia soittava turkulainen Lasse Tapio Junnila.

Naulakot ja kaapit ovat jo täynnä. Kahvila Kaaren anniskelupisteelle on pitkä ja tiivis jono. Cultish Collective on taikonut klubille näyttävät visuaalit ja DJ Otilia huolehtii tyylikkäästi äänimaailmasta. Ensimmäiset juhlijat ovat uskaltautuneet lattialle elektronisen musiikin vietäviksi. Kuulen, että ovien avautuessa paikalle oli jonoa. SUPERNATURAL Club on löytänyt yleisönsä, suuret odotukset on lunastettu.

Sukellus antroposeenin aikaan

SUPERNATURAL – Samassa maailmassa -taidenäyttely on esillä viimeistä viikkoa, joten päätämme tutustua teoksiin. Näyttely sisältää hyperrealistisia veistoksia, videoteoksia ja valokuvasarjan.

Iiris ja Maria tarkastelevat teoksen yksityiskohtia. He kertovat, että usein taiteen äärellä on antoisaa hiljentyä, mutta uusi tapa kokea on myös hieno.

Ajatuksia herättävä kansainvälinen näyttely imaisee mukaansa, ja teoksia ja tekstejä tutkiessa aikaa kuluu huomaamatta liki pari tuntia. Kiehtovassa nykytaiteen näyttelyssä pohditaan ihmisyyttä sekä ihmisen vaikutusta luontoon ja ympäristöön.

Hämmästyttäviä ja outoja teoksia tutkii tasainen virta ihmisiä. Useat kertovat, että näyttely on huikea, ja monet ovat jo toista kertaa kokemassa teoksia.

Essi ja Saimi pohtivat Patricia Piccininin hyperrealistista Muistopuhetta. Teosten äärellä mietimme, että Klubin innoittamana taide saa uusia kokijoita.

Supernatural on menestys. Näyttely keräsi yhteensä 24 300 katsojaa, mikä on lyhytkestoisten vaihtuvien näyttelyiden ennätys Oulun taidemuseossa.

Klubitunnelmaa ja äänitaidetta

Suuressa näyttelysalissa kuuluu kummia. Urban Boost -työpaja on toteuttanut oululaisen äänitaiteilija Jussi Alaraasakan fasilitoiman äänitaideinstallaation Kammiovärinä. Myös yleisöllä on mahdollisuus kokeilla äänien tuottamista, joten tällä kertaa kuulemme osallistavaa äänitaidetta.

Jussi Alaraasakan ohjaava käsi (oik.) on ohjannut tuottajavalmennuksen äänitaidetyöpajaa. Kokonaista teosta emme tällä kertaa kuulleet, mutta kokeileva äänimaisema rikasti kummallista taidekokemusta.

Kun palaamme alakerran klubitunnelmaan, muusikko Joona Hiltunen ja runoilija Katariina Sarja ovat jo esiintyneet. Useista osasista koostuvassa tapahtumassa on aina tehtävä valintoja. Tällä kertaa vaikuttavan näyttelyn teosten keskellä muu unohtui.

Viestinnän asiantuntija ja kulttuuritapahtumien ystävä Marko ”Pyhis” Pyhäluhta kehuu innovatiivisen klubin tunnelmaa.

Juhlat ovat vielä käynnissä ja tunnelma on säilynyt tiiviinä. Yleisö katsoo Lasse Tapio Junnilan keikkaa tiiviisti ja muutamat tanssivat. On ilahduttavaa nähdä ja kuulla nuorten aikuisten innostus ennakkoluulottomassa ja uudenlaisessa tapahtumassa.

On hengähdettävä hetki viinilasillisen ja näyttelyn teeman mukaisen kummallisen Supernatural-leivoksen äärellä. Kahvilan jokainen pöytä on täynnä, ja iloinen keskustelu jatkuu valomerkkiin saakka.

Keskusteluissa, etenkin entisten oululaisten kulttuurin ystävien kanssa, Oulun päättäjien kulttuurimyönteisyys herättää lähinnä hymähtelyä. Pinnan alla kuitenkin tapahtuu koko ajan ja SUPERNATURAL Club on hieno esimerkki perinteisen taideinstituution ja pienten toimijoiden yhteistyöstä.

Lauantain kävijämäärä taidemuseossa oli yhteensä yli 800 henkilöä. Klubille saapuneet kertoivat kaikki samaa tarinaa. Tapahtuma ja uusi tapa kokea taidenäyttely saavat vilpittömän kiitoksen.
LISÄÄ JUTTUJA: