Suomen huutokauppakeisari

Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta!

18.05.2017
Teksti:
Fiilis: Maanläheinen

Suomen huutokauppakeisari on pyörinyt tv-ruudussa jo yli neljä vuotta ja kuudes tuotantokausi lähenee loppuaan. Suosio vain kasvaa kasvamistaan. Sarjassa tutustutaan huutokauppaa pyörittävän pariskunnan Aki ja Heli Palsanmäen sekä nikkari Markku Saukon tavalliseen arkeen; tavaroiden ostamiseen ja myymiseen. Samalla seurataan pariskunnan tavallista elämää Hirvaskankaalla Keski-Suomessa sijaitsevalla huutokauppahallilla.

Suuren kansansuosion saavuttaneesta reality-sarjasta on nyt julkaistu Tommi E. Virtasen toimittama lähes 200-sivuinen kirja Suomen Huutokauppakeisari – Keisarin vanhat aarteet. Kirjan on kustantanut ja julkaissut Johnny Kniga.

Kirja pureutuu tavalliseen huutokaupan arkeen, avaten kuitenkin sen toimintaa kokonaisvaltaisesti syvemmältä. Akista on kehkeytynyt hinta- ja laatutietoinen kovanluokan kauppamies, joka tuntee ihmiset – tietää mitä he haluavat ja millä hinnalla kaupat syntyvät. Palsanmäet tuntevat suomalaisen keräilytavaran historian, arvon ja kysynnän tänä päivänä.

Sarjaa seuranneelle kirja antaa uutta tietoa esimerkiksi tavaroiden keräilystä, niiden arvosta sekä avaten hieman myöskin Palsanmäkien yksityiselämää ja Akin kieroa huumorintajua. Sarjaa vähemmän seuranneelle kirja on sen sijaan paljon kattavampi paketti huutokaupan teosta nykypäivän Suomessa. Se avaa kaupanteon ja meklauskeikkojen taustoja kiinnostavalla tavalla. Se kertoo kaupanteon monista vaiheista, mitä tapahtuu ennen ja jälkeen kun tavarat on ostettu ja myyty.

Palsanmäkien huutokauppayritys sai alkunsa vuonna 2006, kun jo 1980-luvulla perustettu yritys siirtyi Akin isältä Laurilta pojan jatkettavaksi. Yrityksen alkuajat eivät sujuneet kovin hääppöisesti, kunnes pihaan ajoi tv-tuotantoyhtiön porukka ja ehdotti omaa tv-sarjaa. Suomen Huutokauppakeisari -sarja antoi yritykselle kaivattua nostetta ja potkaisi sen Suomen suosituimpien tv-tuotantojen joukkoon. Nyt kaikki tämä on jo historiaa ja Akin ja Helin tuntevat kaikki.

Sarjan suosion salaisuus lienee siinä, että sen esittäjät ovat aitoja suomalaisia tavallisia tallaajia. He eivät näyttele vaan ovat sellaisia muutenkin – ainakin sanovat olevansa, ja tämä on helppo uskoa. Katsoja voi samaistua heihin helposti. Heidän ympärillä on sitä aitoa suomalaista maalaistunnelmaa, joka on osin jo katoamassa, ja suomalaisethan ovat alkujaan maalta kotoisin. Sarjan kautta pääsee sukeltamaan myös suomalaiseen historiaan vanhan esineistön kautta.

Suomen huutokauppakeisari – keisarin vanhat aarteet on värikäs ja helppolukuinen haastattelukirja. Se sisältää juttujen lisäksi paljon kuvamateriaalia. Kirjan kuvat on otettu kuudennen tuotantokauden kuvausten lomassa. Jos sarjaa on seurannut, kuvat ovat tutuista kauppatilanteista sekä sarjassa nähdyistä julkkiksista. Kirja on varsin viihdyttävä paketti, joten voin suositella sitä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Suomen huutokauppakeisari
Tommi E. Virtanen

Johnny Kniga
Sivuja: 186
Julkaistu: 05/2017


LISÄÄ JUTTUJA:

Valokuvakeskus Nykyaika Tuomas Lius