Slow West

Hitaasti lännessä

26.09.2016
Fiilis: hidas

Lähinnä musiikkivideoita ja yhden lyhytelokuvan ohjanneen John Macleanin täyspitkä debyyttiohjaus Slow West on kaukana tyypillisestä lännenelokuvasta. Nuori täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleva Jay etsii menetettyä rakkauttaan villistä lännestä seuranaan palkkiometsästäjä. Ongelmaksi muodostuu, että Jay ei ole ainoa joka on kiinnostunut kadonneesta rakkaastaan.

Menetettyä rakkauttaan kaipaileva Jay (Kodi Smit-McPheen) on päätynyt Skotlannista epämukavien tapahtumien seurauksena Amerikan villiin länteen. Matkallaan hän törmää aina erinomaisen ja lahjakkaan näyttelijän, Michael Fassbenderin, esittämään palkkiometsästäjään Silas Sellickiin. Melkoisen paatuneen, mutta omalla tavallaan hyväsydämisen, Silaksen seurassa naiivi Jay joutuu kokemaan elämän realiteetteja villissä lännessä. Vaan transaktio ei ole yksipuoleinen, vaan oppi kulkee kahteen suuntaan ja Jayn seurassa Silaskin oppii elämästä jotain. Vaikka Jay ei täysin pysty sulattamaan Silaksen maailmankuvaa, on hänen hyväksyttävä tarvitsevansa miestä selviytyäkseen. Silaksellakin on omat motiivinsa.

Pääpaino elokuvassa tuntuu olevan noiden kahden hahmon, Jayn ja Silaksen, välisessä ystävyys- ja vihasuhteessa. Paljastamatta liikoja parissa kohtaa elokuvassa käytetään hieman kuvallista ja tyylillistä kikkailua, jotka alkuun tuntuivat oudolta ja sopimattomalta, mutta myöhemmin uudelleen katsoessa eivät enää häirinneet. Jay ei varmaankaan ole täysissä järjissään oleva henkilö, mutta välillä elokuvaa katsoessa tulee mieleen, että onko hän mielenvikainen ja osat erikoiselta tuntuvista tapahtumista vain mielikuvitusta. Tämä ei ikinä varsinaisesti selviä, joten päätös on varmaankin jokaisen katsojan oma.

Elokuvan tempo on todella verkkainen, tapahtumat soljuvat hitaasti eteenpäin. Kuvaus on rauhallista ja jylhän kauniita maisemia katsoo mielellään – sitä todellista erämaata. Musiikki on hyvin tunnelmallista ja sopii elokuvaan. Se on kuitenkin enemmänkin tukevassa roolissa kuin viemässä huomiota.

Slow West on aikamoinen outolintu lännenelokuvaksi. Se ei täytä lajityypin peruskliseitä kovinkaan hyvin. Totta on, että siinä on myös juroja tyyppejä. Onhan siinä toki ammuskeluakin, maailma on raadollinen. Elokuva tuntuu silti enemmänkin lännenelokuvan puitteisiin puetulta kasvutarinalta ja myös rakkauselokuvalta. Tämän ristiriita aiheutti minulle alkuun vaikeuksia päästä sisälle elokuvaan, mutta ennakkoluuloista erottuani, alta paljastui vallan mainio elokuva. Suosittelen erilaisista lännenelokuvista pitäville.

Slow West
Ohjaus: John Maclean

Future Film
Formaatti: DVD


LISÄÄ JUTTUJA:

Paulo Coelho vakooja kirja matkalukemista matkakirja mata hari naisvakooja kuolemantuomio TANGO D`AMORE Suomalainen vuosi