Sinikka Vuolan Myrskyn anatomia on monitulkintainen ja runollinen romaani. Kertojana on nuori nainen, joka elää kaksoissisarensa ja isänsä kanssa. Kirjassa ei mainita henkilöiden nimiä eikä kaupunkia, jossa he elävät. Keskiössä ovat tapahtumat.
Minäkertoja kertoo itsestään ja perheestään. Äidistä on vain kaukainen muisto, isä elää valtavan ahdistuksen ja sotakokemustensa piinamana. Sisarukset ovat jo vuosia joutuneet pitämään huolta itsestään ja myös isästään. He ovat oppineet selviytymään ja luottamaan toisiinsa.
Eräänä kesänä he tapaavat nuoren miehen. Nuorukainen rakastuu siskoon ja on läheisissä väleissä myös kertojan kanssa. Lopulta mies sekoittaa molempien sisaruksien elämän.
Myrskyn anatomiaa voisi kutsua proosarunoudeksi. Tekstistä puuttuvat niin pisteet kuin isot alkukirjaimet. Virkkeiden välissä on runsaasti ylimääräisiä välilyöntejä, ja dialogi sekoittuu kerrontaan. Teksti rikkoo perinteistä proosan kaavaa ja on runollista sekä vapaata:
tarinaa ei kerrota siksi, että jotakin on tapahtunut, tarina tulee kerrotuksi sen tähden, että jotakin vihdoin tapahtuisi ja se, mikä tapahtuu, sattuu”
Romaani on täynnä vahvoja tunteita ja nopeita siirtymiä kertojan lapsuudesta nykypäivään. Pääpaino on kuitenkin tämän hetken tapahtumissa.
Kertomus jättää paljon tulkittavaa. Uskoin esimerkiksi kaiken tapahtuvan pienessä suomalaisessa kaupungissa. Takakannen teksti väittää, että kertomus sijoittuu keskieurooppalaiseen kaupunkiin.
Onko tällä merkitystä? Ei oikeastaan, sillä paikalla ja henkilöiden persoonilla ei ole juuri väliä. Tärkeintä on tarina. Kirjasta voi löytää oikeastaan monta tarinaa: äidin lähtö ja sen seuraukset, isän sodan aiheuttamat psyykkiset ongelmat, kaksoset tai nuoruuden rakkaus.
Mikä on tarina, jota kerrotaan? Se jää tulkittavaksi. Kaikki muu on sivujuonta tai seurausta.
Kirja on mielenkiintoinen kokonaisuus. Kun kirjan rytmiin pääsee kiinni, se tempaa mukaansa. Teosta voi suositella kokeellisen proosarunouden ystäville.