Silence

Jumala on hiljaa Japanissa

27.06.2017
Fiilis: Raskas

Pitkän linjan ohjaajan Martin Scorcesen jäljiltä on suuri määrä mestariteoksia. Hänen uusin Shūsaku Endōn -kirjaan perustuva Silence, on elokuva joka sijoittuu 1600-luvun Japaniin, jolloin lähetystyöllä tuotua kristinuskoa ja sitä harjoittavia kristittyjä vainottiin.

Silence on ohjaaja Scorcesen intohimoprojekti, jonka valmistelun hän aloitti jo vuonna 1990 ja pääsi ohjaamaan vasta erinomaisen The Wolf of Wall Streetin (2013) jälkeen. Elokuva asettuu samaan kastiin ohjaajan uskonnollisten elokuvien The Last Temptation of Christ (1988) ja Kundun (1997) tapaan. Mukaan on saatu nimekkäitä näyttelijöitä kuten Liam Neeson, Adam Driver ja pääosan ruutuajasta vievä Andrew Garfield.

Jesuiittamunkit Sebastião Rodrigues (Garfield) ja Francisco Garupe (Driver) kuulevat huolestuttavan huhun, että Japanissa lähetystyötä tehnyt jesuiittamunkki ja heidän oppi-isänsä Cristóvão Ferreira (Neeson) olisi hylännyt kristinuskon ja kääntynyt buddhalaiseksi. Rodrigues ja Garupe vaativat päästä selvittämään tämän ikävän huhun todellisuuspohjan ja jos tarpeen, pelastamaan Ferreiran sielun. Tältä pohjalta kaksikon matka kohti suljettua Japania alkaa.

Japaniin päästessään kaksikko pystyy omin silmin todistamaan kristikunnan ja sen seuraajien huonon ja vainotun tilan. Näyttää siltä kuin usko toisi suuresti lohtua etenkin huonoissa oloissa eläville työläisille. Tätä ei tietenkään katsota hyvällä valtaapitävässä eliitissä, vaan kristinusko on julistettu laittomaksi, ja kristittyjä vainotaan ja kidutetaan uskonsa tähden. Kiinnijäämisen riski on koko ajan suuri, eikä ikinä voi oikein tietää keneen voi luottaa.

Vaikka en itse järin dogmaattisista nykypäivän uskonnoista paljoa perusta, on elokuvassa kuvattu kristittyjen kärsimys ja vaino melko tuskallista seurata. Mitään harmia he eivät aiheuta, mutta silti vainotaan. Uskontojen varjolla onkin tehty hirvittäviä asioita läpi historian, eikä tämäkään tapaus ole poikkeus. Toisaalta olisin toivonut, että elokuvassa olisi käsitelty japanilaista näkokulmaa hieman laajemmin, mutta toisaalta tältä pohjalta elokuvaan on löydetty tietty kulma.

Visuaalisesti Taiwanissa kuvattu Silence on komeaa katsottavaa. Lavastukset ja kuvauspaikat ovat hienoja ja kuvastavat hyvin japanilaisen työväenkulttuurin ahdinkoa ja raadollista elämäntyyliä. Voisi suorastaan sanoa, että silloin elämä on ollut aika perseestä. Kerronta on hyvin hidastempoista ja vaikka aihe oli ainakin itselle mielenkiintoinen, tuntui tarina etenevän välillä turhankin verkkaisesti, eikä siihen auttanut sekään, että elokuvalla on kuitenkin kestoa lähemmäs kolme tuntia.

Ennen elokuvan katsomista en edes tiennyt, että Japanissa on vainottu kristittyjä, joten aina voi selkeästi oppia jotain uutta. Aihepiiri on itsessään todella mielenkiintoinen, mutta elokuvana Silence jätti minut kuitenkin vähän kylmäksi. Yksi syy tähän on yksinkertaisesti elokuvan turhan verkkainen tempo, hieman tiiviimpi muoto olisi auttanut paljon. Andrew Garfieldin suoritusta on jälleen kehuttava, mutta eivät muutkaan suoriudu rooleistaan yhtään hullummin.

Silence
Martin Scorces

Future Film
Formaatti: Blu-ray


LISÄÄ JUTTUJA:

Simo Salminen Sotaleski Evelynin seitsemän kuolemaa