Selviytyjät

Elämänmakuisia tarinoita selviytymisestä ja elämänhalusta

27.12.2017
Teksti:
Fiilis: Toiveikas

Selviytyjät on kirja tavallisista suomalaisista, jotka ovat kohdanneet erilaisia vastoinkäymisiä elämässä. Kuolema, sairaudet, väkivalta ja ylenpalttinen viinan juominen – kaikki ne voivat kääntää elämän suunnan. Kirja perustuu Teemu Potapoffin haastateluihin ja kertoo kymmenen erilaista tarinaa elämää seisauttavista tapahtumista ja ennen kaikkea selviytymisistä.

Tarinat ovat koskettavia ja karuja kohtaloita, mutta niitä yhdistää toivo ja usko huomisesta. Erilaisia selviytymiskeinoja on paljon ja tarinoista käy hyvin ilmi, ettei ole yhtä tapaa selvitä, jokainen käsittelee vaikeudet omalla tavallaan. Tarinoita yhdistää halu päästä jaloilleen ja jatkaa elämää, nämä henkilöt ovatkin hyvin vahvoja. Kirja ei sorru voivotteluun tai säälin jakamiseen. Se kertoo rehellisesti ihmisten tunteista, ja myös siitä kuinka joskus tarraudutaan epätoivoisilta vaikuttaviin keinoihin esimerkiksi vakavan sairauden aikana.

Erilaiset elämäntarinat avaavat näkemään vaikeuksien kirjon. Päällimmäisenä jää mieleen, että jokainen vastoinkäyminen elämässä on erilainen ja koskettaa juuri sen kriisin kohdannutta ihmistä henkilökohtaisesti. Vakava sairastuminen tai lapsen kuolema voivat tulla yllättäen ja odottamatta. Toiset vastoinkäymiset ovat pidemmän aikavälin tuotoksia, kuten hengellisen yhteisön paine tai alkoholismi. Kaikille yhteistä on se, että ne kääntävät elämän päälaelleen ja paluuta entiseen ei enää ole. Erilaisia tragedioita ei voikaan laittaa järjestykseen, mikään niistä ei ole toista suurempi vaan ne ovat yhtä tosia ja vaikeita kokijalle.

Nimensä mukaan tässä kirjassa on kyse selviytymistarinoista. Kyse on lopulta siitä, että vaikka elämä näyttää nurjimman puolensa, huominen voi tuoda jotain parempaa. Kaikesta rankoista tarinoista huolimatta kirja antaa toivoa ja uskoa siihen, että ihminen on vahva ja pystyy selviytymään.

Julius Konttisen kuvat näistä suomalaisista täydentää tarinoita. Kuvissa tuodaan esille ihan tavallisia suomalaisia – se vaikeuden kohdannut ihminen voisi olla kuka tahansa meistä. Moni löytää varmasti lähipiiristä ihmisiä, jotka ovat kokeneet jotain vastaavaa, ehkä juuri siksi tarinoihin on helppo samaistua.

Selviytyjät – kirja elämästä
Teemu Potapoff & Julius Konttinen

Docendo
sivuja: 241


LISÄÄ JUTTUJA:

Soiva ja tanssiva hääperinne Fok_it Bea Uusma Naparetki – Minun rakkaustarinani