Sekasointuja

Runoilijan unelma

04.06.2021
Teksti:
Kuvat:
Matleena Vartiainen ja Satu Suvanto

Teatteri Saaga tuo kesällä 2021 lavalle kolmannen näytelmänsä. Sekasointuja on monologi runoilija L. Onervasta. Näytelmä kertoo nuoren 21-vuotiaan kapinallisen ja radikaalin taiteilijan kasvutarinan. Lavalla loistavat Lotta Aakko sekä Jaakko Rosnell kitaransa kanssa. Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa Niina Aho.

Naisrunoilijan unelmat ja todellisuus

Miten Hilja Onerva Lehtisestä tuli runoilija L. Onerva? Hän oli yksi viime vuosisadan alun naiskirjailijoista, jotka toivat teoksissaan esille naiskuvaa. Omassa elämässään Onerva kamppaili ympäristön odotusten sekä naisen vapauden ja sitoutumisten välisessä ristiriidassa.

Moni asia oli mahdotonta runoilijalle 1900-luvun alussa, vaikka hän olikin yksi ensimmäisistä suomalaisista yliopistokoulutuksen saaneista naisista. Onerva koki naisen aseman ja arvostuksen niin alhaiseksi, että valitsi taiteilijanimensäkin siten, että siitä ei voinut päätellä sukupuolta. Näytelmässä käy  ilmi, kuinka hän oli aikansa kapinallinen taiteilija, joka kokeili rohkeasti uusia taidemuotoja, vaikka usein hänen töitään ei ymmärretty eikä häntä siksi myöskään arvostettu.

Katsojat pääsevät tutustumaan ennen kaikkea Onervan nuoruuteen ja uran alkuvuosiin. Näytelmässä palataan myös hänen lapsuuteensa, jonka traagiset tapahtumat heijastuvat nuoren runoilijan elämään.

Musiikin siivittämä kokonaisuus räväkästä taiteilijasta

Onervan roolissa loistaa Lotta Aakko. Hän tuntuu suorastaan elävän Onervan elämää, ja nuoren naisen koko tunteiden kirjo tulee läpikäydyksi. Sopraano Aakon kaunis ääni pääsee oikeuksiinsa lauluissa.

Näytelmässä klassista kitaraa soittaa Jaakko Rosnell. Hänellä ei varsinaisesti ole roolia vaan suurimman osan ajasta hän istuu lavan etuosassa soittaen kitaraa. Hän suhtautuu ihailtavan tyynesti tunteiden läpikirjoa käyvän Aakon monologiin.

Jaakko Rosnell ja Lotta Aakko.

Musiikilla on tärkeä rooli esityksessä. Rosnellin soitto ja Aakon laulut toimivat yhdessä. Kaksikon musikaalisuudesta kertoo myös se, että he ovat säveltäneet osan näytelmässä kuultavista nuoren L. Onervan runoista.

Lavastus on pelkistetty, vain sänky ja pari tuolia. Ne riittävät, sillä Aakko täyttää lavan monologillaan. Ohjaaja Niina Aho on onnistunut mainiosti yhdistämään näytelmään monologin, runot ja musiikin.

Sekasointuja onkin mainio läpileikkaus nuoren taiteilijan elämään ja ristiriitaiseen mielenmaisemaan. Näytelmä on tunnelmallinen ja herkkä.

Sekasointuja ensi-ilta nähdään 6. kesäkuuta 2021 Raatin nuorisotalolla.

Näytelmän kotisivu
LISÄÄ JUTTUJA:

Maman finlandaise Suuri suomalainen kummituskirja – Eero Ojanen Fidelio