Sämpy: Kissan vuosi

22.09.2016
Fiilis: ilahtunut

Sämpy on kuningas, tehdään se heti alkuun selväksi. Oululainen Sämpy-kissa ja hänen toverinsa ovat villinneet kotimaisten kissafanien maailmaa Facebookissa jo jonkin aikaa. Nyt on painetun kirjan vuoro. Sämpy – Kissan vuosi kokoaa Riikka Hedmanin ottamat Sämpyn komeimmat kuvat yksiin kansiin. Kyllä nyt hemmotellaan meitä Sämpy-faneja!

Jokainen luku kirjassa alkaa lyhyellä yleisellä kuvauksella Sämpyn elämästä kulloisenakin vuodenaikana. Nämä johdannot ovat oikein hauskaa luettavaa ja kirjoitettu mukavan humoristisesti, tällaista tekstiä olisi lukenut mielellään enemmänkin. Tietysti Sämpykin päästetään ääneen, ja siinäkös on meillä viksu kissa. “Ko pittää kiirettä, niin ehtii kerkiämmään”, on sen verran mainio viisaus, että piti ihan katsoa, lukeeko sitä kiinalaisia elämänviisauksia vai Sämpyn tarinointia. Kolmevuotias Sämpy-kissa on aikamoinen supliikkimies, jutustelua irtoaa oululaisittain murtaen.

On Sämpyssä myös hurmurin elkeitä, sen verran fiinejä kuvia on kirjaan eksynyt. Mutta osaa hän välillä olla vähän pöljäkin. Ei kuitenkaan niin pöljä, kuin hänen hyvä ystävänsä Elmeri. Elmerikin on Sämpyn mielestä kuitenkin yleensä ihan ok. Joskus kissakaverukset nujakoivat ja painivat. Välillä leikillään ja joskus hieman vakavammin, mutta sitten sovintoa hierotaan, ja yhteisiä söpöilykuviakin löytyy paljon. Perheen kolmas kissa on Nelli. Hänestä Sämpy ei oikein välitä – hankala persoona ilmeisesti. Kirjassa pääpaino on luonnollisesti Sämpyssä, mutta muutkin perheen kissat pääsevät kuviin ja oikein komeita katinrontteja ovat jokainen.

Kirja käy läpi Sämpyn elämästä yhden vuoden ja se on myös jaettu vuodenaikojen mukaan. Kuvissa Sämpy hommailee enemmän ulkona, usein hyvin majesteetillisesti, mutta välillä myös unohtaen kuninkaallisen arvokkuutensa ja näyttäen kissamaisen leikkisän puolensa. Sämpy antaa esimerkiksi kyytiä myyrille, mutta sanoo pelkäävänsä esimerkiksi ronttossauruksia [sic], joidenka jälkiä hän on löytävinään sieltä täältä metsistä. Uskon kuitenkin, että Sämpy on tässä tilanteessa vain vaatimaton. Kyllähän tuommoinen suuri sankarikissa nyt ronttossauruksen – tai kaksi – kukistaisi jos niikseen tulisi.

Sämpyn kirjaa voi kyllä suositella kaikille kissoja rakastaville ihmisille, sen upeita kuvia ihaillessa vierähtää mukavasti tovi jos toinen, vaikka kirjan nopeasti vilkuileekin läpi. Toisaalta tällainen teos kyllä kestää varmasti useammankin lukukerran. Tässä on myös oikein hyvä lahjavinkki kissoista pitäville kavereille.

Sämpy: Kissan vuosi
Riikka Hedman

Kustantamo S&S
Sivuja: 166


LISÄÄ JUTTUJA:

Marko Annala Neljäntienristeys