Rock of Ages -musikaali tihkuu seksiä ja rockia

28.10.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Kasarirock-musikaali Rock of Ages’iä on esitetty ympäri maailman vuodesta 2005, ja Broadwayn ensi-illastaan 2009 lähtien se pysyi ohjelmistossa peräti kuusi vuotta. Suomen ensi-iltansa musikaali sai Turun Domino-teatterissa 21. lokakuuta 2016.


Jos kokemuksesi Rock of Ages -musikaalista rajoittuu Tom Cruisen tähdittämään elokuvaan – kuten allekirjoittaneella – suosittelen unohtamaan sen. Elokuva muutti alkuperäisen musikaalin juonta sekä biisilistaa, joten varsinaista musikaalia ei siihen kannata verrata juuri lainkaan.Lyhykäisyydessään tässä Chris D’Arienzon käsikirjoittamassa musikaalissa ”sex, drugs & rock ’n roll” on asian ydin, mutta musikaali ei olisi musikaali ilman kunnon rakkaustarinaa. Näyttelijänalku Sherrie muuttaa kotoaan Sunset Stripille, ystävystyy rokkitähdeksi halajavan Drew’n kanssa, ja hankkii itselleen töitä rokkibaarista siihen saakka, kunnes näyttelijänura lähtee kunnolla käyntiin. Matkalle mahtuu juonittelua, rakastumisia ja vastoinkäymisiä sekä niistä selviämistä – rockin siivittämänä tietenkin.

Rock of Ages, musikaali, Turun Kaupunginteatteri, Domino-teatteri, Aki Louhela, Mika Kujala

Lonny Barnett ja Dennis Dupree.

Spektaakkelin alussa kertojanakin toimiva Aki Louhela kehottaa tervehtimään tuntematonta vierustoveria, ja lupaa meidän vielä harrastavan seksiä keskenämme ennen kuin musikaali päättyy. No, ihan näin riettaaseen ja överiin toimintaan ei suomalaiset teatterikävijät kykene tiistai-iltana, mutta rokkia ja seksiä ei esityksestä todellakaan puuttunut. Kielenkäyttö on paikoin ronskia ja tapahtumat vievät katsojat niin rokkibaarin miestenvessaan kuin strippiklubillekin.

Biisilista on vaikuttava läpileikkaus 1980-luvun rockmusiikista, ja osa biiseistä on kääntynyt suomeksi Teemu Kaskisen käsissä. Etukäteen jännitin suomennosten toimivuutta, mutta epäily oli aiheeton ja moni biiseistä laulettiin kuitenkin alkuperäiskielellä. Musikaalissa kuullaan muun muassa Quiet Riotia, Whitesnakea, Poisonia, Twisted Sisteriä ja Pat Benataria. Puvustus on myös taattua kasaria – sitä kuumaa nahkahamekasaria, mikroshortseja ja cowboy-buutseja.

Rock of Ages, musikaali, Turun Kaupunginteatteri, Domino-teatteri, Mikael Saari

Drew Boley ja tanssijat.

Vaikuttavia yksilösuorituksia ja vahvaa ryhmädynamiikkaa

Musikaalin miespääosassa Drew Boley’na nähdään Uuden Musiikin Kilpailustakin tuttu Mikael Saari. Sherrie Christiania esittää Anna Victoria Eriksson. Saaren ja Erikssonin kemiat sekä lauluäänet tuntuvat toimivan yhteen mainiosti, ja rakkaustarina vaikuttaa aidolta. Kaksikon esittämät duetot olivat myös musikaalin parhainta antia, ja Saaren yksin vetäisemä pätkä Cum on Feel the Noize’sta sai ihon kananlihalle, jolloin hetkellisesti tuli myös melkein vastustamaton mielihalu juosta lavan eteen riehumaan.

Mika Kujala esittää Whiskey Barin omistajaa, Dennis Dupreeta, ja Aki Louhela Lonny Barnett’ia. Alkuperäisessä musikaalissa baarin nimi on Bourbon Room, mutta on taidettu suomennoksessa tämäkin turkulaistaa, Turusta kun löytyy oma Whiskey Bar. Yksi musikaalin ehdottomia kohokohtia oli Kujalan ja Louhelan Can’t Fight This Feeling -duetto, josta ei kertakaikkiaan voinut tulla kuin hyvälle mielelle. Louhela yllätti muutenkin todella positiivisesti Lonnyn roolin lisäksi hauskana kertojana sekä vahvalla ja monipuolisella lauluäänellään.

Rock of Ages, musikaali, Turun Kaupunginteatteri, Domino-teatteri, Anna Victoria Eriksson, Veeti Kallio

Sherrie Christian ja Stacee Jaxx.

Pahamaineista rokkikukkoa, Stacee Jaxxia esittävä Veeti Kallio sopii rooliinsa hienosti – myöskin paljon paremmin kuin Tom Cruise, saanen huomauttaa. Muissa rooleissa nähdään Minna Hämäläinen, Olli Rahkonen, Petri Rajala, Tuukka Raitala, Saara-Elina Partanen, Pauliina Saarinen, Sofia Arasola, Reetta Korhonen ja Kiira Kilpiö. Näyttelijät ja bändi toimivat kokonaisuutena hyvin yhteen, enkä lakkaa hämmästelemästä kuinka mielettömiä monilahjakkuuksia musikaaliesiintyjät ovat.

Rock of Ages’ia katsomaan mennessä kehotan ottamaan mukaan kunnon rock-asenteen ja ripauksen heittäytymiskykyä. Sympaattisessa Domino-teatterissa voit valita syötkö esityksen aikana popcornia vai taputatko tahtia ja huudat mukana.

Rock of Ages’iä esitetään ainoastaan tämän syksyn ajan, viimeisen esityspäivän ollessa 31. joulukuuta.

Liput ja näytösajat Lippu.fi:stä.
Rock of Ages, musikaali, Turun Kaupunginteatteri, Domino-teatteri
LISÄÄ JUTTUJA:

Tunkeilijat Kesäyön unelma